Sekcija za Kibernetsko Varnost

Novice


Možnosti sodelovanja IKT Hm na področju obrambe

 Delovno srečanje:

»Možnosti sodelovanja IKT Horizontalne mreže na področju obrambe«

 

Sekcija za kibernetsko varnost skuša področje kibernetske varnosti približati tudi obrambnemu področju, zato smo na delovnem srečanju »Možnosti sodelovanja IKT Horizontalne mreže na področju obrambe«, ki je potekalo v torek 21. marca 2023, osvetlili možnosti, ki jih prinaša razvoj obrambnega področja v EU.

Predstavniki Ministrstva za obrambo so podrobneje predstavili možnosti vključevanja organizacij RR in podjetij na področjih digitalne transformacije, interneta storitev, interneta stvari, kibernetske varnosti, umetne inteligence in lokacijskih storitev v nacionalne razvojno raziskovalne programe, pobude EDA, Evropskega obrambnega sklada in NATO.

Generalni direktorat Evropske komisije za obrambno industrijo in vesolje (GD DEFIS) vas po objavi delovnega programa Evropskega obrambnega sklada (EDF) za leto 2023 vabi na informativne dneve EDF 2023Dogodek bo potekal 28. in 29. junija v hibridni obliki, osebno v Bruslju in prek spleta. Več informacij in prijave najdete TUKAJ >>

Na srečanju smo tudi pozdravili takšno obliko sodelovanja javnega in zasebnega sektorja in poleg kratkih predstavitev zmožnosti IKT Hm ugotovili, da obstaja interes članov IKT Hm za vključevanju v te projekta, kakor tudi, da sodelovanje v razvoju na obrambnem področju mora biti dolgoročnejša usmeritev organizacij. Izražena je bila tudi pripravljenost zagotavljanja pomoči pri premoščanju ovir vključevanja v zahtevne mednarodne projekte, ki so tudi priložnost za hitrejši razvoj področij. Ti projekti se v osnovnih elementih tehnološko ali problemsko ne razlikujejo od kompleksnih digitalnih rešitev na drugih področjih, ki zahtevajo povezovanje različnih področij in seveda organizacij.

 

Vabimo vas, da posredujete vaša vprašanja ali pobude za vključevanje na predstavljena področja ali projekte na sekv@gzs.si.    

Fotogalerija