Sekcija za Kibernetsko Varnost

Novice


EU projekt CyberHubs bo poskrbel za zapiranje vrzeli pri znanjih in kompetencah na področju kibernetske varnosti


 

Število kibernetskih napadov v Evropi

se je v letu 2022 povečalo za 40 %.

Potrebno je ukrepati!

 

Na otvoritvenem srečanju, ki je potekalo 7. in 8. februarja 2024 v Bruslju, so se partnerji na projektu CyberHubs, ki je financiran iz EU programa Erasmus+ dogovorili, da bodo naslovili kritična neskladja v znanjih in kompetencah na področju kibernetske varnosti, povečali ozaveščenost javnosti o kibernetski varnosti, vzpostavili platformo za izmenjavo znanja, kompetenc, spretnosti in dobrih praks ter okrepiti sodelovanje med industrijo, akademsko sfero in ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja (VET) na področju kibernetske varnosti.

 

 

Namen 3-letnega projekta CyberHubs je izboljšati ekosistem znanj in kompetenc o kibernetski varnosti v Evropi z vzpostavitvijo mreže sedmih centrov znanja o kibernetski varnosti v Belgiji, Estoniji, Grčiji, Madžarski, Litvi, Sloveniji in Španiji. Centri bodo spodbujali razvoj digitalnega znanja na področju kibernetske varnosti in podpirali razvoj kvalificirane delovne sile na področju kibernetske varnosti. Projekt koordinira organizacija DIGITALEUROPE, sestavlja pa ga 21 polnopravnih partnerjev iz 11 evropskih držav članic, med katerimi je tudi ZIT-GZS.

 

Cilji projekta bodo pripomogli tudi k uresničevanju strateških ciljev SRIP GoDigital na področju kadrov in kibernetske varnosti in so naslednji:

  • izvedbo celovite analize neusklajenosti med znanji in spretnostmi s področja kibernetske varnosti s popisom obstoječih izobraževalnih programov in usposabljanja na področju kibernetske varnosti v državah članicah EU,
  • pripravo nacionalnih strategij znanj in spretnosti na področju kibernetske varnosti v vsaki partnerski državi,
  • organizacijo evropskega hekatona kibernetske varnosti za spodbujanje inovacij,
  • vzpostavitev partnerstev med vozlišči znanj s področja kibernetske varnosti ter spodbujanje sodelovanja med izobraževalnim in industrijskim sektorjem.

 

Projekt bo prinesel koristi, kot so vzpostavitev vozlišča v Sloveniji ter oblikovanje partnerstva za prenos znanj, kompetenc in dobrih praks s področja kibernetske varnosti številnim zainteresiranim deležnikom, med katerimi so številni akterji iz industrije, ponudniki storitev in izobraževanj, strokovnjaki ter oblikovalci javnih politik s področja kibernetske varnosti. Projekt CyberHubs bo tako imel pomembno vlogo pri spodbujanju digitalne preobrazbe industrije delovne sile v Evropi.

 

Konzorcijski partnerji: DIGITALEUROPE (vodilni partner) I Agoria I AMETIC I Adecco I Solvay Brussels School of Economics and Management I HOWEST University of Applied Sciences I EIT Digital I ITL Estonian ICT Cluster I TalTech – Tallinn University of Technology I Združenje za informatiko in telekomunikacije I Univerza v Mariboru I IVSZ - IT Association of Hungary I University of Public Service I SEPE gr I Athens University of Economics and Business I numeum I Cyber Ireland I Munster Technological University I INFOBALT I Kaunas University of Technology I Jutta Breyer I UNIR

 

Pridruženi partnerji: Digital Technology Skills | AAVIT – Asociace pro aplikovaný výzkum v IT | IT Ukraine Association

 

 

Projekt je sofinanciran s strani EU programa ERASMUS+


 

 

Fotogalerija

Fotogalerija