SKUPAJ-gradniki zdravja

Arhiv: Izdelani sta dve novi orodji OiRA

V okviru projekta SKUPAJ - gradniki zdravja! sta bili razviti dve novi orodji OiRA in sicer za prodajalce za pultom in peke. OiRA je okrajšava za Online Interactive Risk Assessment (Spletno interaktivno orodje za oceno tveganja) in je mogoče z njuno uporabo samostojno izdelati oceno tveganja na delovnem mesti za ta dva poklica. Da je ta ocena  veljavna tudi v primeru inšpekcijske kontrole, mora biti izdelana pravilno, predpogoj pa je obvezno začetno izobraževanje, ki ga je potrebno opraviti le enkrat. 


S klikom na spodnji sličici boste povezani neposredno na orodji OiRA za trgovca oz. peka. Orodje je  prilagojeno mikro in malim podjetjem, ki se velikokrat poslužujejo pomoči zunanjih strokovnjakov, ko gre za varstvo pri delu. Na ta način lahko podjetja prihranijo in povečajo varnost določenega delovnega mesta, saj se s samostojno izdelavo ocene tveganja preko orodja OiRA natančno seznanijo s tveganji, jih prepoznajo in zato opravljajo delo bolj varno.

OiRA za prodajalce za pultom:

OiRA za peke:

Na voljo je že več orodij OiRA, katerih skrbnik je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Seznam izdelanih orodij najdete na tej povezavi: http://www.osha.mddsz.gov.si/oira-ocenjevanje-tveganja. Omenjeno izobraževanje je potrebno narediti le enkrat, nato pa lahko uporabite orodje ali več njih po vaši izbiri.


Dodatne informacije: Vanja Bele, 01 5898 517, vanja.bele@gzs.si  

Fotogalerija