SKUPAJ-gradniki zdravja

Primer dobre prakse s Cipra                     

Na Cipru poleg razvijanja orodij OiRA, veliko energije in sredstev vložijo v promocijo varnih delovnih mest. Prepričani so, da je treba delovno silo vzgajati od malih nog, saj – podobno kot pri nas – premnogi delodajalci ne dajejo dovolj poudarka na svojo varnost in zdravje, prav tako pa svojih zaposlenih. Zadovoljijo se z zakonsko predpisanimi ukrepi, ne gojijo pa kulture, kjer bi varnost in zdravje postavili med prioritete.

Nagovor direktorice Podjetniško trgovske zbornice, mag. Vide Kožar

Podjetniško trgovska zbornica, ki deluje znotraj Gospodarske zbornice Slovenije, Sindikat delavcev trgovine Slovenije ter Sindikat obrti in podjetništva Slovenije, skupaj zastopajo več kot 1.500 delodajalcev – aktivnih članov iz vrst trgovskih podjetij, podjetij storitvenih dejavnosti in proizvodnje ter približno 258.000 zaposlenih v sektorju trgovine in drobnega gospodarstva. Poudariti velja, da je samo v malih in srednje velikih trgovskih podjetjih zaposlenih kar 82.322 oseb oz. 73,4 od skupaj 112.135 zaposlenih v tej dejavnosti v letu 2014. V tej dejavnosti deluje kar 26.848 mikro, malih in srednjih podjetij.


Kot odgovor na splošne tržne trende, ki v ospredje postavljajo priročnost nakupa, se v maloprodajnih trgovinah usmerja predvsem na aktivnosti, ki privabljajo kupce s spremembo koncepta, s poudarkom na svežem mesnem programu ter sezonskih izdelkih za celotno maloprodajno mrežo. V tem segmentu trgovine na drobno je zastopanih veliko naših članov.ZA VAS SMO PRIPRAVILI:

Orodje OiRA za tri nove dejavnosti:  

OiRA je okrajšava za Online Interactive Risk Assessment (Spletno interaktivno orodje za izdelavo ocene tveganja).    

Interdisciplinarna zaključna publikacija projekta ...:Vodnik po spletnem interaktivnem orodju OiRA:

Smernice za izdelavo načrta promocije zdravja:

   

Prodajalec v trgovini

 

Pek

Mesar

Ostale dejavnosti najdete na spodnji povezavi: http://www.osha.mddsz.gov.si/oira-ocenjevanje-tveganja.  


Glavne informacije v zvezi z orodjem OiRA in njegovi uporabi so na voljo TUKAJ.