SKUPAJ-gradniki zdravja

Arhiv: Promocija varnih delovnih mest na Cipru

Sredi septembra smo predstavniki partnerjev v projektu »SKUPAJ – gradniki zdravja« opravili študijski obisk Cipra, ki so ga za nas pripravili na tamkajšnjem Inšpektoratu za delo v Nikoziji. Pridružili so se še predstavnik Ciprske gospodarske zbornice, Ciprskega združenja za varnost in zdravje pri delu ter razvijalec orodja OiRA.

Predstavili so nam področja njihovih zadolžitev in kompetenc ter aktivnosti za večjo varnost delovnih mest.Kljub temu so v sodelovanju z OSHA razvili orodje še za delo v pisarni, cateringu, izobraževalnih ustanovah in mesnicah. Do konca leta nameravajo razviti še štiri nove dejavnosti. Seveda sledijo pobudam gospodarskih združenj in trendom gospodarskega razvoja. Primer: v času gospodarske krize sta močno rasla hotelirstvo in gostinstvo ter prehrambena industrija. Temu primerno je raslo tudi  število nesreč na delovnem mestu naštetih dejavnosti in zato je treba prilagoditi strategijo razvoja orodij.

Poleg razvijanja orodij, veliko energije in sredstev vložijo v promocijo varnih delovnih mest. Razumejo, da je treba delovno silo vzgajati od malih nog, saj – podobno kot pri nas – premnogi delodajalci ne dajejo dovolj poudarka na lastno varnost in zdravje, prav tako tudi svojih zaposlenih. Zadovoljijo se z zakonsko predpisanimi ukrepi, ne gojijo pa kulture, kjer bi varnost in zdravje postavili med prioritete. Vzrok je velikokrat v kadrovski podhranjenosti in multitaskingu, razlog pa v boju za preživetje podjetja. Na Inšpektoratu za delo so v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje pripravili nabor aktivnosti, ki bo dolgoročno pripomogel k večji osveščenosti delavcev o varnih in zdravih delovnih mestih. Za osnovnošolce že nekaj let prirejajo različna tekmovanja, materiale (npr. nagrajene risbice) pa uporabijo za promocijski material. Na ciprski univerzi je že možno pridobiti magisterij iz varnosti in zdravja pri delu.   

Ciprski kolegi se strinjajo, da je potrebnega še veliko truda ter, da brez sodelovanja vseh akterjev ne bo mogoče pričakovati konkretnih izboljšav osveščenosti.

Nekatere od omenjenih tem bodo s strani ciprskega gosta predstavljene na Zaključni konferenci projekta SKUPAJ – gradniki zdravja, ki bo v četrtek, 20. oktobra 2016 na GZS.

Prijazno vabljeni!

Več informacij: Vanja Bele, 01 5898 113, vanja.bele@gzs.si

 

Fotogalerija

 
Kažem 1 komentarjev
Avatar  [Trackback] 5 let nazajOdgovor

Trackback from Domain: gzs.si


Varnost na delovnih mestih -primer dobre prakse s Ciprahttps://www.gzs.si/podjetnisko_trgovska_zbornica/vsebina/Novice-za-newsletter/ArticleID/54673/varnost-na-delovnih-mestih-primer-dobre-prakse-s-cipra