Od 24. do 29. avgusta 2024 je v Gornji Radgoni potekal Mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA, kjer so potekali strokovni dogodki in mreženja v okviru SRIP HRANA.
26. 8. je potekalo srečanje in mreženje podjetij na temo digitalizacije v malih in srednjih živilskih podjetjih. Na dogodku so podjetja, ki so prejemniki sredstev iz projekta HIGHFIVE, izmenjala svoje izkušnje pri razvijanju inovativnih digitalnih rešitev za živilsko industrijo.
27. 8. smo v sodelovanju z Veleposlaništvom Kraljevine Nizozemske in Slovensko-nizozemskim poslovnim klubom organizirali Zelenjadarski posvet na temo potencialnih novih tehnologij in poslovnih sodelovanj med obema državama na področju zelenjadarstva.
28. 8. je potekalo že tradicionalno srečanje partnerjev SRIP HRANA na sejmu AGRA. Uvodoma je bil predstavljen koncept nacionalne Strategije trajnostne pametne specializacije, dosedanji dosežki ter načrti do 2030. Partnerske organizacije SRIP HRANA so predstavile svoje delovanje na izbranih prednostnih področjih. Izpostavljene so bile raziskave in najnovejši rezultati na področju krožnosti in razogljičenja v živilski industriji ter trajnostnega upravljanja regionalnih vodnih virov, spodbujanja pridelave stročnic, žlahtnjenje krompirja, odpornega na več različnih stresov, potenciala žuželk in fermentacije za uporabo v živilskih izdelkih ter uporabe hlapnih organskih spojin v živilstvu. Predsednik UO Akcijskega sveta SRIP HRANA je v zaključku srečanja poudaril pomen preventivnih ukrepov in prilagajanja na podnebne spremembe ter sodelovanja ključnih ministrstev pri podpori raziskav in inovacij v agroživilstvu. Več informacij