Odprte priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food

3. SENZORIČNO OCENJEVANJE PIVA

Prejemniki plakete »Pivo odlične kakovosti 2023«

Vprašalnik: potrebe na področju meroslovja živil

Evropska meroslovna mreža za varno in trajnostno hrano spodbuja sodelovanje in usklajevanje vseh deležnikov na področju meroslovnih potreb vzdolž prehranske verige in deluje v okviru strategije Evropske unije od vil do vilic. Prek mreže bodo evropski nacionalni meroslovni inštituti in imenovani inštituti podpirali merilne potrebe ključnih deležnikov, da bi zagotovili varno hrano, zaščitili okolje in zagotovili trajnost. Vabimo vas, da sodelujete pri izpolnjevanju kratke ankete in izrazite vaše potrebe na tem področju.

Povabilo k vključitvi v mrežo deležnikov na področju alternativnih virov beljakovin

Cilj evropskega projekta Like a Pro je v prehrano vključiti alternativne vire beljakovin, jih narediti dostopne in sprejemljive vsem skupinam prebivalstva širom Evrope. V okviru projekta bo tako razvitih 16 novih živilskih izdelkov iz 7 novih alternativnih virov beljakovin. Da bi bila tematika obravnavana čim bolj celostno, bo tekom projekta omogočena tudi vključenost drugih zainteresiranih deležnikov vzdolž celotne vrednostne verige. V ta namen so vsi zainteresirani deležniki vabljeni, da se pridružijo zunanji mreži deležnikov (Food Actor Network).

Vabljeni k prijavi na natečaj za ženske podjetnice v agroživilstvu EWA 2023

EIT Food v sodelovanju s Centrom poslovne odličnosti Ekonomske fakultete in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani prvič v Sloveniji izvaja program EWA – Empowering Women in Agrifood. Cilj programa je opolnomočiti ženske v agroživilskem sektorju, odpraviti vrzel med spoloma in podpreti inovativne podjetniške ideje. Izbrane kandidatke boste šest mesecev preko različnih izobraževanj in mentoriranj, ki vsa potekajo v slovenskem jeziku, dobivale podporo za razvoj svoje podjetniške ideje.

Inovativnost mladih ne pozna meja: Cake2take, Immunis, ReBAKE in Velikonočni aspik

V sporočilu za medije si lahko preberete več o tekmovanju s področja razvoja inovativnih živilskih izdelkov ECOTROPHELIA SLOVENIJA Junior 2023, ki je letos prvič potekalo za dijake. Predstavljeni so bili 4 novi izdelki: Cake2take, Immunis, reBAKE in Velikonočni aspik. Tekmovanja so se udeležile štiri ekipe dijakov s treh srednjih šol Biotehniškega centra Naklo, Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana in Izobraževalnega centra Piramida Maribor.

Nove tehnologije za trajnostno pridelavo poljščin

Nacionalni inštitut za biologijo je predstavil raziskave s področja uporabe umetne inteligence in genetskih biosenzorjev za trajnostno pridelavo poljščin.

Priložnost za sodelovanje v evropskem projektu PLAN'EAT

Raziskovalni projekt PLAN’EAT se osredotoča na preoblikovanje prehranskih sistemov in prehranskega okolja v smeri zdravega in trajnostnega prehranjevanja. Da bi bili zastopani vsi deležniki v vrednostni verigi hrane, so bile ustanovljene različne posvetovalne in delovne skupine, katerih člani bodo v letih 2023 in 2024 odgovorili na 4 vprašalnike na temo preoblikovanja prehranskih sistemov in prehranskega okolja. Vsa živilska podjetja vabimo, da se pridružijo skupini.

Evropski obrambni sklad - delovni program 2023

Objavljen je letošnji program Evropskega obrambnega sklada. V novici lahko najdete kratek vsebinski in finančni povzetek programa.

Odprt razpis Regional Innovation Valleys

Evropska Komisija z razpisom želi okrepiti in pospešiti evropske inovacijske ekosisteme, ki povezujejo vsa ozemlja EU, da bi s tem naslovili aktualne družbene izzive Evrope in spodbudili večjo kohezijo.

POVABILO K SODELOVANJU: 3. SENZORIČNO OCENJEVANJE PIVA

Senzorično ocenjevanje piva.

Odkrijte najboljše pedagoške prakse, povezane z uporabo digitalnih orodij

Ob zaključevanju projekta DigiFoodEdu (Digital transformation of project-based learning guidance in agri-food Higher Education Institutions) smo v novici zbrali vse rezultate, ki so nasteli tekom projekta.

Konferenca ISO-FOOD: razpis za zbiranje povzetkov

Inštitut Jožef Stefan je objavil javni razpis za zbiranje povzetkov za drugo konferenco ISO-FOOD, ki bo potekala v Hotelu Bernardin v Portorožu od 24. do 26. aprila 2023.

Digitalizacija in robotizacija kmetijstva

Na Poslovnem srečanju Smart Agriculture Slovenia v Mariboru dne 25. 1. 2023 so bile predstavljene najpomembnejše finančne spodbude za kmetijstvo iz SN SKP, sodelovala so tudi posamezna avstrijska podjetja s področja digitalizacije in robotizacije kmetijstva.

Digitalna Slovenija 2030

Služba vlade za digitalno preobrazbo (SvDP) zbira predloge in pripombe na objavljen osnutek strategije Digitalna Slovenija 2030.

NAGRAJENE NOVE TEHNOLOGJE V KMETIJSTVU

Sadjarsko zelenjadarska konferenca 2022

Konferenca

Kakšna znanja in izobraževanja pogrešate s področja umetne inteligence

V okviru projekta ARtificial Intelligence Skills Alliance - ARISA projektni partnerji izvajajo vprašalnik, s katerim želijo bolje razumeti potrebe industrije na področju umetne inteligence - katere veščine zaposleni najbolj potrebujejo, katere funkcije umetne inteligence so v podjetju najbolj potrebne, katerih veščin in zaposlitvenih profilov UI ne morete najti na trgu dela. V okviru projekta bodo oblikovali programe poklicnega izobraževanja in usposabljanja za Evropo z namenom nadgradnje znanja in prekvalifikacije delovne sile v skladu s trenutnimi in novimi potrebami trga.

Agrofotovoltaika v trajnih nasadih

Trajnostna pot jabolka iz sadovnjaka do domače mize

Tretji razpis Evropske vesoljske agencije

Evropska vesoljska agencija (ESA) je objavila tretji razpis RPA (Requesting Party Activities), namenjen slovenskim deležnikom. Razpis je odprt do 8. novembra 2022.

Digitalizacija v živilstvu

Prihodnost industrije hrane in pijač je v digitalizaciji, je osrednje sporočilo dogodka, ki je ob zaključku mednarodnega projekta S3FOOD potekal v Bruslju.

Odprte priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani obvešča o novih odprtih priložnostih v okviru EIT Food.

Embalaža in trajnostne dobavne verige

V Ljubljani je septembra potekala mednarodna konferenca Circul-a-bility, kjer smo bili prisotni tudi partnerji SRIP HRANA.

Novosti na področju ekološke zakonodaje

12. tradicionalni sadjarski posvet na sejmu Agra

Na 60. sejmu AGRA je 23. avgusta 2022 potekal že 12. tradicionalni sadjarski posvet, katerega se vsako leto udeležijo člani SRIP HRANA sadjarske verige vrednosti in vsi ostali ključni deležniki s področja sadjarstva v Sloveniji.

Pet let uspešnega delovanja partnerstva na področju trajnostne pridelave hrane SKUPAJ Z ZNANJEM ZA PRIHODNOST

ODPORNOST, TRAJNOST, TRENDI IN INOVACIJE KOT GLAVNE TEME PEKARSKEGA KONGRESA NA BLEDU

Veriga preskrbe s hrano doživlja pretrese, ki jih občutijo vsi deležniki. Kako upravljati z velikimi spremembami, poskrbeti za prehransko varnost ter obenem zagotavljati trajnostni razvoj? AIBI kongres na Bledu je podajal odgovore na vprašanja kako se mednarodna pekarska podjetja strateško lotevajo reševanja teh izzivov ter ponudil vpogled v nove tehnologije in delovanje vrednostnih verig. Osrednja pozornost programa je bila namenjena tudi trajnosti, trendom in inovacijam v pekarstvu.

Kako spremeniti družbene norme in zmanjšati zavrženo hrano v gospodinjstvih

Na voljo je posnetek seminarja, ki ga je 7. junija gostil Svetovni inštitut za naravne vire.

Poletna šola EIT Food

Asomi College of Sciences v sklopu EIT Food v juliju organizira poletno šolo na temo novih tehnologij za upravljanje ekosistemov v agroživilstvu.

Ustanovljeno nacionalno stičišče za senzorične raziskave živil

Ustanovitev nacionalnega stičišča je pomemben doprinos k razvoju in večji prepoznavnosti ter inovativnosti slovenskega agroživilstva.

Odprte priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food

V novici najdete informacije o aktualnih priložnostih v okviru EIT Food, kot so Sales Booster, TeamUp, izobraževalna platforma Future Learn in priključitev Expert Community.

Nagrajenih 21 piv odlične kakovosti

Priznanja ter znak »Pivo odlične kakovosti 2022« je dobilo 9 pivovarn, ki v ospredje postavljajo kakovost in pestrost okusov.

Javni razpis za okrevanje in odpornost s pilotno-demonstracijskimi projekti

Cilj javnega razpisa, ki ga razpisuje SPIRIT Slovenija, je podpreti najmanj 30 konzorcijev za izvedbo pilotno-demonstracijskih projektov, ki se osredotočajo na področje krožnega gospodarstva za doseganje okoljskih ciljev ter ciljev, opredeljenih v Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu Republike Slovenije.

RAZPIS: 2. senzorično ocenjevanje piva

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v okviru aktivnosti strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA razpisuje 2. senzorično ocenjevanje piva. V novici najdete vso razpisno dokumentacijo.

S pametnim kmetijstvom do trajnostne družbe

Na japonsko-slovenskem webinarju so bile predstavljene najnovejše tehnologije, ki jih na Japonskem razvijajo na področju pametnega kmetijstva

Novi razpisi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo 4 javne razpise za spodbujanje investicij, projekte raziskovalno-razvojne narave in mlada inovativna podjetja.

Anketa o izobraževalnih modulih s področja trajnosti

V okviru projekta SusFood Digree (SFD) želijo razviti odprto (brezplačno) večjezično spletno izobraževalno platformo za promocijo trajnosti v agroživilski industriji.

Gradivo z dogodka: Napredni načini izrabe potenciala sirotke: prehod iz okoljskega problema v dragocen naravni vir

V okviru projekta LIFE for Adid Whey je potekala zaključna konferenca z naslovom: Napredni načini izrabe potenciala sirotke: prehod iz okoljskega problema v dragocen naravni vir. Na voljo je gradivo, predstavljeno na konferenci.

Posodobljen Vodnik Next Generation EU

Objavljen je bil posodobljen Vodnik NGEU (Next Generation EU), ki ga je pripravilo Evropsko združenje svetovalcev za inovacije (European Association of Innovation Consultants – EIAC).

EIT Food Seedbed 2022

EIT Food Seedbed je program, ki podpira ambiciozna podjetja, samostojne podjetnike, raziskovalne institucije in ustanove, pa tudi novo ustanovljena podjetja (startupe), katerih dejavnost je osredotočena na več različnih tematik s področja živilstva.

Industrijska informativna mreža za hladno verigo živil

Vabimo vas k izpolnitvi tehnološke ponudbe in/ali povpraševanja na platformi tehnologij za energetsko učinkovitost hladne verige živil.

Vabilo k pridružitvi Food Trails Investors Living Lab

Usposabljanje podjetij za prehod v krožno gospodarstvo z digitalizacijo - projekt Circular 4.0

Tehnološki park Ljubljana in Institut Jožef Stefan vabita mala in srednje velika podjetja na usposabljanje za krožno in digitalno transformacijo malih in srednje velikih podjetij po metodi Circularity Acceleration Training 4.0 (CAT4.0), ki je bila razvita v okviru projekta Circular4.0.

Odprte priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani kot EIT Food HUB Slovenija predstavlja aktualne priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food.

Nova spletna stran ciano.si

Nacionalni inštitut za biologijo je vzpostavil novo spletno stran www.ciano.si, kjer delijo številne zanimivosti o cianobakterijah in spodbujajo vse prebivalce, da se vključijo v raziskovalno delo z opazovanjem in fotografiranjem voda v svoji okolici.

Ponudba novih tehnologij Univerze v Ljubljani

Izšel je novi TechAlert Univerze v Ljubljani, v katerem so predstavljene tehnologije z različnih področij.

Mednarodni program s področja patentnih prijav

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino je v sodelovanju z Mednarodno zvezo odvetnikov za intelektualno lastnino pripravila nov izobraževalni program: WIPO International Patent Drafting Training Program.

Na voljo štipendije za magistrski program Zdravje rastlin in trajnostni poljedelski sistemi

Plant ETP obvešča o razpisu za prijavo na magistrski študij Erasmus Mundus Zdravje rastlin v sistemih trajnostnega pridelovanja (PlantHealth). Za 2 najboljša evropska študenta, ki se bosta prijavila na študij, sta na voljo tudi 2 štipendiji.

Razpis za inovacije - EIT Food

Odprt je poziv #EITFood za financiranje inovativnih, tehnoloških in trajnostnih rešitev za aktualne izzive, s katerimi se sooča prehranski sistem. Podprli bodo izbrane projekte, ki so zreli za tržno implementacijo in bodo prispevali k zdravi družbi ter planetu.

Povabilo k sodelovanju v gospodarski delegaciji na visoki ravni evropskega komisarja za kmetijstvo

Sodelovanje v gospodarski delegaciji bo predstavnikom evropske industrije omogočilo srečanja s potencialnimi partnerji iz obeh držav in iz širše regije. Program tokratnega obiska bo vključeval informativne seminarje o značilnostih lokalnih trgov in o potrošniških trendih, obiske pri partnerjih, priložnosti za mreženje in otvoritev ter sodelovanje na sejmu Food & Hotel Asia (FHA) Food & Beverage 2022. Rok za prijave v delegacijo komisarja za kmetijstvo je 20. december 2021.

Prvi strateški forum pijač o prihodnosti sektorjev

V Portorožu se je odvijal prvi Strateški forum pijač, ki je za skupno mizo povezal proizvajalce brezalkoholnih pijač in vod, vinarje in pivovarje. Skupaj s predstavniki ministrstev in evropskih združenj so iskali odgovore na izzive sektorjev. Skupna skrb vseh je povezovalno, trajnostno, odgovorno in konkurenčno poslovanje ob omejitvah, ki jih postavljajo novi zakonodajni okviri. Ti se osredotočajo na ustvarjanje predvidljivega, spodbudnega in konkurenčnega poslovnega okolja, trajnostno upravljanje z vodami, ravnanja s plastično in drugo embalažo ter razvoja prehranske politike, alkoholne politike in zelenega prehoda v krožno gospodarstvo.

Predstavitev ideje o ClimateGrape Hub-u

V sklopu projekta MEDCLIV se je začela oblikovati osnovna ideja o slovenskem Hub-u z imenom ClimateGrape, ki bi predstavljal vozlišče različnih slovenskih deležnikov s področja trte in vina z namenom deljenja izkušenj in znanj.

Mlekarne v Sloveniji si želijo več ekološkega mleka

Razpis: REVAV-3-Vavčer za tržne raziskave tujih trgov

Namen vavčerja je spodbuditi MSP k izdelavi tržnih raziskav tujih trgov, da proučijo možnosti za prodor novih ali obstoječih izdelkov/storitev na tuj trg, širitve oz. diverzifikacije svojega poslovanja na tujih trgih s čimer se bo povečala njihova konkurenčnost, dodana vrednost oziroma prihodki od prodaje.

Javni poziv: REACT EU - javni poziv za vavčer za dvig digitalnih kompetenc

Namen vavčerja je spodbuditi ciljne skupine k zagotovitvi ustreznih znanj zaposlenih vodstvenega kadra za ključna področja digitalizacije, s čimer se bo povečala njihova konkurenčnost, dodana vrednost oziroma prihodki od prodaje.

Poziv za strokovnjake, ki bodo Evropski komisiji pomagali pri oceni prijav, predloženih za financiranje v okviru Evropskega obrambnega sklada

V okviru prihajajočega vrednotenja prijav, predloženih za financiranje v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF), Evropska komisija išče neodvisne strokovnjake za tehnično vrednotenje, etični pregled in oceno proračuna prijav.

Odprt je javni poziv »Varovanje inovacijskega potenciala«

Javna agencija SPIRIT je objavila Javni poziv »Varovanje inovacijskega potenciala«. Na javni poziv za sofinanciranje upravičenih stroškov dela raziskovalca lahko kandidirajo mikro, male, srednje in velike pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo. Prijavitelj lahko kandidira z več projekti, najvišja višina subvencije na projekt je 9.991,90 EUR.

Javni poziv: Predstavitev inovativnih projektov podjetij na Japonsko-slovenskem poslovnem forumu

SPIRIT Slovenija, javna agencija v sodelovanju z JETRO Dunaj (The Japan External Trade Organization), Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji in AV Living Lab 7. decembra organizira japonsko slovenski poslovni forum. V okviru poslovnega foruma želijo predstaviti tudi tri inovativne projekte slovenskih podjetij, ki spadajo v koncept družbe 5.0. Svoje predloge jim lahko posredujete do 12. novembra.

SODELOVANJE DELEŽNIKOV PRI DOSEGANJU TRAJNOSTNE PRIDELAVE IN PREDELAVE HRANE

Na sejmu AGRA v Gornji Radgoni je 25. avgusta 2021 potekalo že tradicionalno srečanje partnerjev SRIP HRANA. Stanje na področju raziskav in razvoja je spodbudno, številne prakse in projektne aktivnosti različnih partnerskih organizacij kažejo na to, da je partnerstvo intenziviralo aktivnosti, ki v praksi pomenijo nove produkte na trgu.

SADJARSTVO PRIHODNOSTI, 31. avgust 2021, Poskusni sadovnjak KIS, Brdo pri Lukovici

Razpisi Evropskega sveta za inovacije

Evropski svet za inovacije je objavil dva razpisa za sofinanciranje raziskav EIC Accelerator za MSPje in EIC Pathfinder za konzorcije treh partnerjev.

Razpis EUIPO - nepovratna sredstva za znamke in modele

S 1. septembrom 2021 je ponovno možna oddaja prijav na razpis EUIPO za mala in srednje velika podjetja (MSP), ki želijo zavarovati svoje znamke in modele prek nacionalnih, regionalnih in/ali evropskih sistemov za intelektualno lastnino.

Sporočilo za medije: KROG SODELOVANJ Z DELEŽNIKI VSE VEČJI

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, je na sejmu AGRA organizirala že tradicionalno srečanje partnerjev SRIP HRANA. Stanje na področju raziskav in razvoja je spodbudno, številne prakse in projektne aktivnosti različnih partnerskih organizacij kažejo na to, da je partnerstvo intenziviralo aktivnosti, ki v praksi pomenijo nove produkte na trgu.

Sporočilo za medije: SADJARSTVO PRED NOVIMI IZZIVI

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, Sekcija za sadjarstvo je na sejmu AGRA pripravila že tradicionalni Sadjarski posvet.

Posnetki z dogodka: UN Food Systems Summit Science Days

Na voljo so posnetki dogodka UN Food Systems Summit Science Days, ki s opotekali 8. in 9. julija 2021.

Vabilo k oddaji znanstvenega prispevka s področja intelektualne lastnine in prenosa tehnologij

Organizatorji 14. Mednarodne konference o prenosu tehnologij in inovacij (ITTC) vabijo k oddaji znanstvenega prispevka s področja intelektualne lastnine in prenosa tehnologij. Prispevki bodo predstavljeni na konferenci, ki bo 7. oktobra.

P4D REACTEU - spodbude za digitalno transformacijo MSP

Odprt je razpis Slovenskega podjetniškega sklada P4D REACTEU, katerega namen je spodbuditi rast in razvoj podprtih podjetij ter odpravljanje posledic pandemije Covid-19 na osnovi vlaganj v uporabo digitalnega poslovanja. Rok za oddajo vlog je 1. september 2021.

Sporočilo za medije: NAJ PIVA SLOVENIJE 2021

V okviru dogodka »Naj piva Slovenije 2021«, ki je potekal v Žalcu, je bilo podeljenih 13 nacionalnih poklicnih kvalifikacij pivovar/pivovarka, 19 priznanj pivom odlične kakovosti in razglašeno najljubše pivo Fontane piv Zeleno zlato po izboru potrošnikov ter po izboru novinarjev.

Razpis za izbor najbolj inovativnih živil 2022

Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Letos bodo podelili tudi dve posebni nagradi: za polnozrnata živila ter posebno nagrado s področja trajnosti. Pobude sprejemajo do 30. novembra 2021.

POROČILO Z DOGODKA: Akademija za embalažo

SRIP HRANA in Kompetenčni center za razvoj kadrov – KOC HRANA 2 sodelujeta na področju kadrov. Pri tem velja izpostaviti trajnost, eko design in embalažo, kar je bila tudi osnova večdnevnega spletnega dogodka »Akademija za embalažo, ki prihaja v stik z živili«, ki je potekal od 18. 5. do 2. 6. 2021.

Vabilo na srečanja s podjetji in predstavitev razpisov Obzorje Evropa: Hrana, biogospodarstvo, naravni viri, kmetijstvo in okolje

Vabljeni na virtualne 1:1 sestanke med slovenskimi podjetji in raziskovalci IJS na temo Obzorje Evropa: Hrana, biogospodarstvo, naravni viri, kmetijstvo in okolje.

Promocija kakovosti piva in slovenskega senzoričnega mojstrstva

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je v sklopu aktivnosti akcijskega načrta strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA s področja trajnostne pridelave hrane organizirala prvo senzorično ocenjevanje piva, ki je potekalo v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS).

Zapiranje snovnih in energetskih tokov biomase: ovrednotenje scenarijev in soustvarjanje podpornih ukrepov za razvoj biogospodarstva v obdobju 2021-2027

Delavnica

EIT Food Hub Slovenija

Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani je od 27. maja 2021 vzpostavljeno podjetniško - inovacijsko stičišče EIT Food Hub Slovenija. Cilj vzpostavitve je spodbuditi podjetniško in inovacijsko aktivnost v agroživilstvu preko učinkovitejšega dostopa do številnih instrumentov in finančnih podpor, ki jih ponuja EIT FOOD skupnost.

Transformacija poslovnih modelov 2021 - pilotni program

SPIRIT Slovenija v letu 2021 začenja s pilotnim nacionalnim programom, namenjenim malim, srednjim in velikim podjetjem, ki se zavedajo, da so na točki, ko njihov poslovni model potrebuje transformacijo.

Povabilo k sodelovanju v anketi »Obremenitev na kmetijskem gospodarstvu«

Vabimo vas k sodelovanju v anketi o delovnih pogojih in izpostavljenosti stresu na kmetijskih gospodarstvih.

Razpis MPowerBIO za start-upe in MSPje, ki delujejo na področju bioekonomije

Projekt MPowerBIO pripravlja nov program za spodbujanje poslovanja in naložb za podjetja s področja bioekonomije. Cilj programa je zagotoviti podporo podjetjem, ki jih bo podpiral pri iskanju investicij.

JAVNI NATEČAJ ZA EVROPSKE NAGRADE ZA SPODBUJANJE PODJETNIŠTVA ZA LETO 2021

Evropska nagrada za spodbujanje podjetništva, prepoznava in priznava najbolj uspešne spodbujevalce podjetništva v Evropi, predstavlja najboljše podjetniške prakse, povečuje zavedanje o dodani vrednosti podjetništva ter spodbuja in navdihuje potencialne podjetnike. SPIRIT Slovenija, javna agencija bo v letošnjem natečaju, največ šestim izbranim prijaviteljem, ki bodo na posameznem področju izbrali največ točk, izplačala finančne nagrade, v višini 3.000,00 EUR bruto.

Bogastvo podatkov na dosegu roke. Ali jih izkoriščate?

Seminar

NAGRADA ZA RAZISKOVALNO DELO O DOLOČANJU BIOLOŠKO AKTIVNIH SPOJIN V INDUSTRIJSKI KONOPLJI

Mladi raziskovalec Luka Irenej Pečan, dodiplomski študent Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je osvojil 3. nagrado v kategoriji Natural sciences mednarodnega tekmovanja Step into the future v Moskvi.

Mladi raziskovalec prejel nagrado na mednarodnem tekmovanju Step into the future

Mladi raziskovalec Luka Irenej Pečan, dodiplomski študent Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je osvojil 3. nagrado v kategoriji Natural sciences mednarodnega tekmovanja Step into the future v Moskvi. Nagrado je osvojil z raziskovalnim delom o določanju biološko aktivnih spojin v industrijski konoplji.

Nacionalni inštitut za biologijo je ustanovil drugi »spin out« Niba Labs

Nacionalni inštitut za biologijo je z Niba Labs podpisal licenčno pogodbo za prenos znanja in tehnologije. Skupaj načrtujeta sodelovanje pri nadaljnjem razvoju in trženju tehnologij na področju karakterizacije in kvantifikacije terapevtskih virusov, ki se uporabljajo za gensko zdravljenje.

Vabilo govorcem za sodelovanje na hackathonu iniciative CASSINI Space Entrepreneurship

Evropska Komisija bo v okviru iniciative CASSINI Space Entrepreneurship organizirala prvi Evropski hackathon z naslovom Digitizing Green Spaces. Koordinatorji iščejo govorce in strokovnjake, ki bi sodelovali v diskusijah ali intervjujih v okviru dogodka.

RAZPIS: 1. senzorično ocenjevanje piva

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v okviru aktivnosti strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA razpisuje 1. senzorično ocenjevanje piva. V novici najdete vso razpisno in prijavno dokumentacijo.

P7C 2021 – krediti za blažitev posledic epidemije COVID-19

Slovenski podjetniški sklad nudi brezobrestne kredite za blažitev posledic epidemije COVID-19.

Vabilo na brezplačno dvodnevno usposabljanje na temo biogospodarskih poslovnih modelov

Vabljeni, da se udeležite dvodnevnih usposabljanj v okviru projekta BIOEASTsUP, kjer boste izvedeli več o potencialih biogospodarstva in imeli priložnost za izmenjavo mnenj z drugimi deležniki iz različnih industrijskih panog iz držav srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

BIGOSPODARSTVO: NOVA RAZVOJNA IN POSLOVNA PRILOŽNOST V AGROŽIVILSTVU

Na spletnem dogodku 7. aprila na temo »Biogospodarstvo - nova razvojna in poslovna priložnost v agroživilstvu« je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS predstavila rezultate štiriletnega mednarodnega projekta AlpBioEco iz programa Interreg Območje Alp

Spletna delavnica SRIP HRANA

Tokratna spletna delavnica za prenovo Slovenske strategije pametne specializacije v organizaciji SVRK je bila namenjena predstaviti vizije, dosežkov in predlogu posameznih fokusnih področij SRIP HRANA v prihodnjem obdobju.

Usposabljanje za podjetja International Trade Management (ITM)

V javni agenciji SPIRIT Slovenija letos že štirinajstič pripravljajo izobraževalni program za izvozno poslovanje - International Trade Management (ITM), ki je namenjen predvsem mlajšim zaposlenim v izvoznih oddelkih malih in srednje velikih podjetij, ki so željni osebnega in strokovnega razvoja na področju mednarodnega poslovanja ter želijo aktivno pripomoči k uspešni širitvi poslovanja podjetja na nove tuje trge.

Projekt H2020 TRUE - niz spletnih seminarjev o stročnicah

Na Inštitutu "Jožef Stefan" bodo v aprilu in maju v okviru projekta TRUE organizirali osem spletnih seminarjev na temo stročnic.

Veliki spomladanski živilski seminar

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij 15.-16. aprila 2021 organizira Veliki spomladanski živilski seminar. Prispevki, ki bodo predstavljeni na seminarju, obsegajo teme pridelave obogatenih živil, reformulacije živil v Sloveniji, potrošniških in senzoričnih raziskav, prehranskih trendov ter vpliv Covid-19 na področje živilstva.

Povpraševanje za razvoj digitalne aplikacije oz. programa za senzorično ocenjevanje različnih kategorij živil

Na GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij želimo v okviru projekta SRIP HRANA naročiti razvoj digitalne aplikacije, ki bo namenjena senzoričnemu ocenjevanju različnih kategorij živilskih izdelkov (npr. kruh, pekovsko pecivo, fino pekovsko pecivo, keksi, testenine, slaščice). Podrobnosti o povpraševanju ter načinu oddaje ponudbe najdete v novici.

Pobuda Komisije - EU4BUsiness: CONNECTING COMPANIES (EU4BCC)

Evropska Komisija je v okviru pobude EU4BUsiness objavila razpis za zbiranje predlogov za partnerstvo organizacij za podporo podjetij iz EU in vzhodnega partnerstva.

Spletne delavnice za prenovo Slovenske strategije pametne specializacije

V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v okviru procesa priprave prenovljene Slovenske strategije pametne specializacije - S4 za programsko obdobje 2021-2027 in nadaljevanja podjetniškega odkrivanja v marcu in aprilu organizirajo spletne delavnice po področjih uporabe S4.

Medregionalni program Interreg Europe - začetek javnega posveta o osnutku programskega dokumenta za obdobje 2021-2027

Pričel se je javni posvet o osnutku medregionalnega programa Interreg Europe za obdobje 2021-2027. Svoje mnenje o programu lahko izrazite do vključno 15. aprila 2021.

Vodenje Nacionalnega inštituta za biologijo prevzela nova direktorica

Vodenje Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) je letos prevzela profesorica doktorica Maja Ravnikar.

Zaključna predstavitev CRP Analitične podpore za večjo učinkovitost in ciljnost kmetijske politike do okolja in narave v Sloveniji

Na Oddelkih za agronomijo in zootehniko je v februarju potekala predstavitev rezultatov dvoletnega Ciljnega raziskovalnega projekta (CRP) V4-1814 Analitične podpore za večjo učinkovitost in ciljnost kmetijske politike do okolja in narave v Sloveniji. Namen projekta je bil nuditi analitično podporo pripravi strateškega načrta slovenske kmetijske politike v novem programskem obdobju na področju varstva okolja in narave v skladu z zakonodajnimi predlogi in drugimi dokumenti Evropske komisije.

Objavljen je Javni razpis EUREKA 2021

Objavljen je Javni razpis EUREKA 2021, ki omogoča sofinanciranje slovenskega dela mednarodnih projektov za raziskave in razvoj. Rok za oddajo vlog je 19. april 2021.

Predstavitev Strateškega načrta SKP 2023-2027 za SRIP HRANA

V torek, 2. marca je potekala predstavitev Strateškega načrta SKP za obdobje 2023-2027. V novici najdete kratko poročilo ter gradivo z dogodka.

Posodobljena strateška agenda za raziskave in inovacije "Food for Life"

V okviru nacionalne tehnološke platforme "Food for Life", ki deluje pod okriljem evropskega združenja proizvajalcev živil in pijač FoodDrinkEurope, so izdali novo strateško agendo za raziskave in inovacije.