Srednjeevropsko sodelovanje na področju pametne specializacije

Srednjeevropsko sodelovanje na področju pametne specializacije ter uporabe IKT-ja in naprednih proizvodnih rešitev v agroživilski verigi

   

4. in 5. aprila 2018 smo se v Budimpešti udeležili delavnice o sodelovanju na področju pametne specializacije, ki je potekala pod okriljem Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. v sodelovanju z GZS–Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Dogodek sta podprla tudi Generalni direktorat Evropske komisije za regionalno in mestno politiko (DG REGIO) in  madžarski Nacionalni urad za raziskave, razvoj in inovacije.

Osrednja tema je bila uporaba IKT in naprednih proizvodnih rešitev v agroživilski verigi. Udeleženci iz Slovenije in drugih srednje evropskih držav smo razpravljali o digitalizaciji in učinkoviti rabi virov ter vlogi kmetijskih in živilskih združenj pri vključenosti podjetij in spodbujanju medregijskega sodelovanja. Aktualnim izzivom agroživilstva ter obstoječim trendom in rešitvam je bil posvečen prvi dan delavnice. Drugi dan je bil namenjen vlogi kmetijskih in živilskih združenj, predstavljeni pa so bili tudi rezultati razprav celotnega dogodka.

Pri predstavitvah in v razpravah je bil velik poudarek na pomenu jasnega definiranja potreb živilske industrije, ki naj se povežejo z možnimi rešitvami. Pregledati je potrebno tudi obstoječe rešitve in jih po potrebi prilagoditi. Podjetja potrebujejo osebni pristop ter ponudbo konkretnih storitev za njihove specifične potrebe, k čemur stremimo tudi na GZS-ZKŽP.

Delavnice, ki je priložnost tudi za sodelovanje v specifičnih regionalnih projektih, smo se v okviru SRIP HRANA udeležili predstavniki GZS, GZS-ZKŽP, MKGP, SVRK, IIBA ter Pomurskega tehnološkega parka. Več o dogodku najdete tukaj

Fotogalerija