PO PRIMORSKO – kulinarično doživetje v središču slovenske prestolnice

TRADICIONALNA PREDSTAVITEV DOBROT PRIMORSKIH ŽIVILSKIH PODJETIJ IN ZADRUG V SREDIŠČU LJUBLJANE

 

V petek, 14. septembra, so se primorska živilska podjetja in zadruge pod skupnim imenom »PO PRIMORSKO« že četrto leto zapored z degustacijami dobrot predstavila obiskovalcem centra Ljubljane. Prireditev poteka že od leta 2015 , in sicer tradicionalno v tednu, ko obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domovini.


Primorska je od nekdaj polna temperamenta. Igra valov, burja, primorska zemlja in jeklena volja domačinov – vse to daje primorskim jedem in vinu poseben pečat. Odlične jedi in vina svojih prednikov oživljajo in ohranjajo tudi sodelujoča primorska živilska podjetja in zadruge. Na stojnicah smo lahko brezplačno pokusili mlečne izdelke Mlekarne Planika, testenine Mlinotest, ribje jedi Delamaris, piščančje jedi Pivka, mesnine Kras, KZ Tolmin in KGZ Idrija, sveže sadje KZ Agraria Koper ter primorskega sonca polna vina Vinakras Sežana, Vinakoper in Klet Brda.

Igro okusov so začinili še s pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil je primorski Pihalni orkester Marezige, za obveščanje o pestrem dogajanju pa je poskrbel Radio Antena z neposrednim oddajanjem iz Stritarjeve ulice. Dogodka so se poleg tega udeležili tudi nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in direktorji sodelujočih podjetij in zadrug.


Kulinarična prireditev je pritegnila številne sladokusce, tako domače kot tudi tuje, jedi in vina pa je poleg mimoidočih poskusil tudi letošnji zmagovalec MasterChefa, Jaka Mankoč. S skupnim nastopom želijo podjetja in zadruge prikazati pestrost in bogastvo dežele Primorske, ki se odražata tudi v kakovostnih domačih izdelkih.





Več foto utrinkov lahko najdete tukaj.

Dogodek so podpirali tudi: Mreža za podeželjeMinistrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in SRIP HRANA.

Fotogalerija