Arhiv: NAJBOLJŠI IZBRAN IN NAGRAJEN STARTUP V ŽIVILSTVU

Po selekciji vseh prijavljenih startupov z najboljšimi idejami v živilstvu, je v začetku tedna potekal finale izbora za najprodornejši startup v okviru projekta EIT FOOD. Po uvodnih besedah direktorice GZS-ZKŽP dr. Tatjane Zagorc smo imeli možnost prisluhniti Adriani Balazy, ki je udeležencem predstavila EIT FOOD HUB. Sledile so bolj specifične in izredno zanimive predstavitve o inovacijah v agroživilstvu, podjetništvu in startupih, prenosu znanja in razvoju inovacij. Svojo podjetniško pot nam je predstavila ga. Nataša Marc, ki se kot edina v Sloveniji ukvarja s predelavo pšeničnih kalčkov v olje, testenine in prehransko dopolnilo.

Predavatelji so s svojimi predstavitvami dodobra prebili led, sledile pa so jim 3-minutne predstavitve oz. »pitchi« startupov štirih izbranih finalistov.  Kot prvi startup se nam je predstavil dr. Matej Stopar, ki prihaja iz Kmetijskega inštituta Slovenije. Njegovo sredstvo za redčenje jabolk je naravnega izvora, neškodljivo za človeka in znatno cenejše od podobnih sredstev na trgu, delovanje sredstva pa sadeže odebeli za do 2,2 cm.

Na ime Permafruit sliši startup, ki lahko popolnoma spremeni količino zavrženega sadja in zelenjave. Član ekipe Permafruit Andraž Zvonar nam je predstavil ljudem in okolju prijazno blazinico, ki upočasnjuje zorenja sadja in zelenjave ter mu tako podaljša svežino.

Najmlajša med finalisti prihaja iz Zdravstvene fakultete. Študentka Zarja Zrinski nam je v imenu celotne ekipe, ki se je to leto z istim izdelkom udeležila tudi tekmovanja za študente Ecotrophelia Slovenija, predstavila kruh Zeleni rženko s semeni. V na pogled običajnem kruhu se skriva zelnica, ki zavira rast plesni ter obogati kruh s kalijem, semena v kruhu pa poskrbijo za visoko vsebnost prehranske vlaknine.

Predstavitve sta zaključila Robert in Aljaž Slavec. Pravi čudež je avtomat, ki iz zraka ustvarja pitno vodo, ki popolnoma ustreza Evropski direktivi o pitni vodi. MyWater ATM deluje ne glede na onesnaženost zraka, ponuja cenovno ugodno vodo, poleg tega pa znižuje količino zavrženih plastenk.

Strokovna žirija EIT FOOD se strinja, da so prav vsi startupi nekaj posebnega in predstavljajo pomemben korak naprej v agroživilstvu, na žalost pa sta nagrado lahko osvojila le dva. Denarni nagradi v vrednosti 10.000 € in 5.000 € sta domov odnesli ekipi myWater ATM in Permafruit.

Vsem prijavljenim inovacijam čestitamo in jim želimo uspešno podjetniško pot!

Fotogalerija

Fotogalerija