SRIP HRANA

Arhiv: Pametni senzorji in povezane tehnologije v živilski industriji

Od 18. do 19. februarja je v Gijonu potekal študijski obisk in match-making dogodek na temo spodbujanja uporabe naprednih tehnologij v živilski industriji.

Obiskali smo CTIC, vodilni tehnološki center Asturije na področju digitalne transformacije podjetij ter tehnološki center IDONIAL, specializiran za industrijski dizajn in proizvodnjo. Popoldan smo zaključili z obiskom Tehnološkega centra ASINCAR z demonstracijskim obratom za proučevanje kakovosti in učinkovitosti proizvodnih procesov v živilski industriji.

Različne možnosti uporabe virtualne resničnosti za industrijo (vzdrževanje, usposabljanje, razumevanje proizvodnega procesa…), block chain metodologije za sledljivost izdelka v celotni fazi proizvodnje, 3D printanja, optičnih filtrov za povečanje absorbcije svetlobe v pametnih rastlinjakih, hiperspektrometra pri identifikaciji nečistoč v pridelku in NIR spektrometra pri merjenju zrelosti sadja in svežine mesa… nove tehnologije niso več vprašanje, od nas pa je odvisno, kako jih znamo koristno uporabiti!

Predstavljene so bile tudi različne možnosti financiranja pri prehodu malih in srednjih podjetij v industrijo 4.0 ter primeri obstoječih naprednih tehnoloških rešitev za živilsko industrijo. V okviru matchmaking dogodka pa so potekali sestanki z različnimi organizacijami, ki delujejo na področju digitalnih inovacij v živilski industriji.

Zadnji dan smo se člani med regijskega partnerstva Smart sensors 4 Agri-food  pogovarjali o aktivnostih v letu 2020 in oblikovali delovne skupine za posamezna področja. Med drugim bosta vzpostavljeni mreža living labov za testiranje pametnih senzorjev in povezanih tehnologij ter platforma dobaviteljev digitalnih rešitev ter opreme, povezane z industrijo 4.0.

Izjava za javnost

Fotogalerija