Listina EntreCompFood – vzpostavljanje slovenske skupnosti sodelovanja


Živilskopredelovalna podjetja so v času polnem izzivov, kako naraščajoči populaciji zagotoviti dovolj kakovostne hrane pridelane in predelane na trajnosten način in z omejenimi viri v spremenljivih podnebnih razmerah. Tudi epidemija koronavirusa je vplivala na celotno prehransko verigo, ki je za uspešen odziv na novo situacijo zahtevala veliko mero proaktivnosti in inovativnosti.

Zato želi evropska živilskopredelovalna industrija pritegniti več mladih, ki bodo opolnomočeni s kompetencami za spoprijemanje z obstoječimi in prihodnjimi izzivi. Kader prihodnosti v agroživilskih podjetjih naj bi poleg znanja o kmetijstvu, živilstvu in prehrani osvojil tudi o podjetnostne kompetence, ki spodbujajo inovativnost in proaktivnost. Z manjšanjem vrzeli med izobraževanjem in gospodarstvom se bo spodbudila tudi konkurenčnost živilske industrije.

V podporo razvoju in spodbujanju podjetnosti in podjetnostne miselnosti med študenti in podjetniki, ki jih zanima živilski sektor, trenutno v okviru projekta EntreCompFood vzpostavljamo skupnosti sodelovanja, ki bodo najprej povezale ključne identificirane deležnike na lokalni ravni (Francija / Španija / Slovenija) in nato tudi na evropski ravni. Projekt EntreCompFood vpeljuje v živilski sektor okvir podjetnostne kompetence EntreComp, ki ga je razvila Evropska komisija kot osrednje orodje za spodbujanje podjetnostnih kompetenc. Podjetnost je odkrivanje in izkoriščanje priložnosti oziroma zamisli ter njihovo preoblikovanje v družbeno, kulturno ali finančno vrednost in se obravnava kot spretnost, ki se je je mogoče nauči. Projekt EntreCompFood je osredotočen na 7 vnaprej določenih kompetenc EntreComp: ustvarjalnost, vizija, etično in trajnostno razmišljanje, motiviranost in vztrajnost, vključevanje virov, sodelovanje in izkustveno učenje.

Dogodki na lokalni, nacionalni in evropski ravni bodo organizirani z namenom vzpostavitve boljšega dialoga med pomembnimi deležniki in s tem oblikovanja strategije novih možnosti izobraževanja, ki bodo spodbujali razvoj podjetnostne kompetence, pomembne za živilsko industrijo. Deležniki vključeni v skupnosti sodelovanja bodo po svojih zmožnostih izvajali komunikacijske aktivnosti, z namenom razširitve pristopa in glavnih rezultatov projekta EntreCompFood na lokalni, nacionalni in evropski ravni.




Načela delovanja skupnosti sodelovanja EntreCompFood
Skupnost sodelovanja bo delovala po načelih Rochdaleovega modela:
• prostovoljno in odprto članstvo,
• samostojnost in neodvisnost,
• izobraževanje,
• usposabljanje in informiranje,
• medsebojno sodelovanje, mreženje
• skrb za širšo skupnost.

Člani skupnosti sodelovanja si želijo razširjati razvoj podjetnostnega razmišljanja in kulture, kar koristi posameznikom in družbi kot celoti.

Člani skupnosti sodelovanja bodo prispevali k spodbujanju podjetnostnega razmišljanja in kulture v živilskem sektorju zahvaljujoč:
• Identifikaciji primernih deležnikov in pobud;
• Prepoznavi potreb in pričakovanj;
• Uporabi in diseminaciji EntreCompFood pristopa znotraj svoje mreže;
• Udeležbi na delavnicah znotraj in izven nacionalne skupnosti sodelovanja EntreCompFood.

Člani skupnosti sodelovanja bodo imeli koristi od neposrednih informacij EntreComp skupnosti in bodo povezani z vsemi dogodki organiziranimi v okviru projekta. Prav tako bodo lahko uporabljali in izkoristili določene rezultate in aktivnosti projekta EntreCompFood. 


 

 

 

 

 

 

 

Podpišite Izjavo o EntreCompFood zavezi in skupaj z nami prispevajte k širjenju podjetnostne kulture.

Preberite več o projektu EntreCompFood in o EntreComp okviru podjetnostne kompetence.

Sledite nam na:
https://twitter.com/CompEntre
https://www.linkedin.com/company/entrecompfood-project/

Dodatne informacije:
dr. Urška Pivk Kupirovič, vodja projekta
t: + 386 1 5898 006
e: urska.pivk.kupirovic@gzs.si
w: www.gzs.si/zkzp

Povežimo se na Linkedinu.

Vsebina te novice predstavlja zgolj stališča avtorjev in je izključno njihova odgovornost in ni nujno, da odraža stališča Izvajalske agencije za mala in srednje velika podjetja ali katerega koli drugega organa Evropske unije. Evropska komisija in Agencija ne sprejemata nobene odgovornosti za uporabo vsebovanih informacij.

Fotogalerija