FOOD 2030: POSNETEK KONFERENCE TER PUBLIKACIJA


Na svetovni dan hrane, 16 oktobra, je v sklopu FOOD2030 potekala spletna konferenca z naslovom Transforming Food Systems Through Researh & Innovation.

Na dogodku so sodelovali visoki govorniki Evropske komisije, FAO in Nemškega zveznega ministrstva za raziskave in izobraževanje, ki ga je predstavil prof. dr. Joachim VON BRAUN (predsednik znanstvene skupine za vrh OZN o prehranskem sistemu), odvijala se je panelna razprava in pričevanja naslednje generacije raziskovalcev, inovatorjev in podjetnikov.

Če vas zanima dogajanje na konferenci, si jo lahko še vedno ogledate. 
Posnetek spletne konference je dostopen TUKAJPosnetek bo dostopen do 16. novembra 2020. 

V sklopu konference je bila predstavljena tudi nova publikacija FOOD2030, ki so jo naslovili “FOOD2030 Pathways for Action: Research and innovation policy as a driver for sustainable, healthy and inclusive food systems”.

Publikacija je poročilo o fazi uvajanja iniciative Evropske Komisije Food 2030 in je namenjena usmerjanju prihodnjih razmislekov o politikah na področju raziskav in inovacij, pomembnih za program Horizon Europe, strategijo Od vil do vilic in Evropski zeleni dogovor ter naprej. Poročilo določa 10 poti, kjer lahko raziskave in inovacije konkretno prinesejo koristi prehrani, podnebju, krožnosti in skupnostim na več ravneh: od lokalne do globalne. Poudarja tudi, da je sistemski in transdisciplinarni pristop k raziskavam in inovacijam ključnega pomena za uspeh in boljši učinek. Kriza COVID-19 je pokazala, da preobrazbe niso le tehnične in akademske; zajemajo tudi socialne, pravne, ekonomske, finančne, etične in filozofske razsežnosti, ki jih je treba v celoti vključiti v prihodnjo politiko in programe raziskav in inovacij.
Publikacija je dostopna TUKAJ.

Fotogalerija