Reportaža: Označevanje živil od A do Ž

18. in 19. november 2020 (spletna izvedba) - GZS–Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je v sodelovanju z Mestno občino Kranj organizirala delavnico v dveh delih z naslovom »Označevanje živil od A do Ž« s področja kakovosti in označevanja živil ter trendov na področju razvoja novih živilskih proizvodov. Delavnic se je udeležilo preko 80 predstavnikov kmetijske dopolnilne dejavnosti, malih oz. mikro podjetij in organizatorjev prehrane iz gorenjske regije.



V letu 2021 bo Slovenija nosila naziv gastronomske regije - velik izziv, ki ga država mora znati dobro izkoristiti in se predstaviti kot regija, kjer je pomembna lokalna samooskrba z živili ter vsi njeni členi v verigi oskrbe s hrano.

Mestna občina Kranj si ja za enega od ciljev, s področja prehranske samooskrbe, zadala tudi, da bi domača lokalna prehrana postala del vsakdana na jedilnikih šol, vrtcev, domov upokojencev in v domačih gospodinjstvih. Za doseganje cilja bo potrebno aktivno povezovanje in sodelovanje pridelovalcev ter proizvajalcev po celotni državi. Pomemben vidik pri prodaji lokalno pridelanih izdelkov je tudi njihovo pravilno označevanje in s tem celovita obveščenost oz. informiranost potrošnikov.

Prav v ta namen je bila organizirana delavnica s področja kakovosti in označevanja živil z vsemi aktualnimi novostmi. V ospredju je bilo predstavljeno splošno označevanje živil, označevanje hranilne vrednosti živil, države porekla ali kraja izvora živil in osnovne sestavine ter dovoljene in nedovoljene prehranske in zdravstvene trditve.

Dodana vrednost delavnice je bila ta, da so imeli udeleženci v posameznih skupinah možnost preizkusiti pridobljeno zanje na konkretnih primerih neskladnih označb različnih kategorij izdelkov. Najdene napake in pomanjkljivosti pa so nato poročali ostalim udeležencem, kjer smo skupaj preverili in prediskutirali vsa neskladja.

Fotogalerija