Posodobljena strateška agenda za raziskave in inovacije "Food for Life"

V okviru evropske tehnološke platforme "Food for Life", ki deluje pod okriljem evropskega združenja za živilskopredelovalno industrijo FoodDrinkEurope, je objavljena nova strateška agenda za raziskave in inovacije.

Izjavi prof. Dr. Gerta Meijerja in prof. Dr. Tima Hogga, predsednika in podpredsednika evropske tehnološke platforme, ob objavi:

Strateška agenda za raziskave in inovacije (SRIA) za evropski živilski sektor je bila oblikovana leta 2016, skupaj z okvirnim programom za raziskave in inovacije (R&I) "Horizon Europe". Usmerjena je bila v prihodnost, za obdobje 4 let. Čeprav smo zelo zadovoljni z vplivom, ki ga je imela SRIA iz leta 2016 na razvoj ciljev za „Horizon Europe“, so nas nekateri dogodki, ki so se zgodili v teh štirih letih, pripeljali do ponovnega premisleka o nekaterih elementih in s tem do posodobitve agende. Seveda je objava Zelenega dogovora EU s ključnim poudarkom na krožnem gospodarstvu in strategije "Od vil do vilic" ena takšnih prelomnic. Treba je povedati, da je ob pregledu prvotnega SRIA 4 leta pozneje vznemirljivo ugotoviti, kako pomembna je agenda še danes in da so posodobitve osredotočene bolj na poudarke kot pa same strateške vsebine. Poleg številnih vplivov, ki jih ima pandemija COVID-19 na živilska podjetja, mnogi izzivi, ki jih predstavlja, poudarjajo potrebo po okrepitvi naših prizadevanj na področju raziskav in razvoja v smeri vizije, ki smo jo že leta 2016 predstavili v naši strategiji. Akcijski načrt, ki je bil razvit leta 2018 in ki izhaja iz agende, je bil temu razvoju dogodkov prav tako ustrezno posodobljen. Verjamemo, da lahko s to posodobitvijo še naprej zagotavljamo pomembne usmeritve za Evropsko komisijo, države članice, živilsko industrijo in širšo raziskovalno skupnost, da bi resnično opolnomočili živilski sektor tudi na področju raziskav in inovacij. Prioritete, ki smo jih opredelili, so pomembnejše kot kadarkoli prej.

Celotno vsebino dokumenta najdete na spletni strani Food for Life.

Fotogalerija