NAGRADA ZA RAZISKOVALNO DELO O DOLOČANJU BIOLOŠKO AKTIVNIH SPOJIN V INDUSTRIJSKI KONOPLJI

NAGRADA ZA RAZISKOVALNO DELO O DOLOČANJU BIOLOŠKO AKTIVNIH SPOJIN V INDUSTRIJSKI KONOPLJI

Mladi raziskovalec Luka Irenej Pečan, dodiplomski študent Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je osvojil 3. nagrado v kategoriji Natural sciences mednarodnega tekmovanja Step into the future v Moskvi. Kot so v sporočilu za javnost sporočili z ljubljanske univerze, je Pečan nagrado za delo z angleškim naslovom Quantitative Determination of Biologically Active Compounds in Industrial Hemp (Cannabis sativa subsp. sativa L.) and its Microbiological Quality prejel v konkurenci "izjemnih projektov in inovacij".

Step into the future je vplivno gibanje mladine, akademikov, raziskovalcev, strokovnjakov in učiteljev, ki želijo skupaj razvijati inovativno prihodnost svoje države. Program trenutno vključuje več kot 150.000 mladih, ki ustvarjajo na področju znanosti, letošnje tekmovanje pa je gostilo raziskovalce in inovatorje s celega sveta. Slovenska delegacija se je 30. mednarodnega srečanja Step into the future udeležila na povabilo moskovske tehnološke univerze Bauman in ruskega mladinskega inženirskega društva.

Nagrajenec Luka Irenej Pečan je o izbiri raziskovalnega področja povedal. »Za raziskovalno delo sem se odločil pred tremi leti, v srednji šoli, ko sem spoznal, da narava ponuja veliko biološko-aktivnih spojin, ki bi lahko bile ključ do rešitve marsikaterega, trenutno še nerešljivega vprašanja. Ponovni preporod raziskav o konoplji, aktualnost teme, terapevtska obetavnost konoplje in njena klinična pomembnost ter hkrati obilo vprašanj, ki se porajajo pri njenem spoznavanju, proučevanju in uporabi, so spodbudile zamisel o obravnavi in analizi specifičnih vzorcev konoplje.« Pojasnil je, da je čedalje večja uporaba konoplje in njenih derivatov v prehrani, medicini, kozmetiki ter ostalih področjih, odprla tudi vprašanje vpliva skladiščenja posušenih rastlinskih delov na njeno končno kakovost, predvsem za varnost potrošnikov. Cilj raziskave je bil določiti kemijski in mikrobiološki profil desetih vzorcev industrijske konoplje, v dveh različnih rastnih sezonah.

Fotogalerija