Sporočilo za medije: KROG SODELOVANJ Z DELEŽNIKI VSE VEČJI

Sporočilo za medije

Gornja Radgona, 25. avgust 2021 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, je na sejmu AGRA organizirala že tradicionalno srečanje partnerjev SRIP HRANA. Stanje na področju raziskav in razvoja je spodbudno, številne prakse in projektne aktivnosti različnih partnerskih organizacij kažejo na to, da je partnerstvo intenziviralo aktivnosti, ki v praksi pomenijo nove produkte na trgu.

Osrednji del razprave na že tradicionalnem sejemskem srečanju partnerjev je bil namenjen iskanju in predstavitvi različnih načinov za doseganje trajnostne pridelave in predelave hrane. Na tem področju so v ospredju cilji za zagotavljanje varnosti, kakovosti in sledljivosti hrane, učinkovito in trajnostno rabo virov ter optimizacijo vseh procesov oskrbne verige. To lahko dosežemo z boljšim vertikalnim in horizontalnim sodelovanjem oskrbnih verig, interdisciplinarnim povezovanjem deležnikov, uporabo naprednih tehnologij in opreme, razvojem digitalizacije v vseh fazah oskrbne verige ter ustreznim načrtovanjem in sodelovanjem na nacionalnem in medregijskem nivoju.

V okviru posveta so sodelovale številne partnerske in druge organizacije, ki se aktivno vključujejo v implementiranje akcijskega načrta na izbranih prednostnih področjih, med drugim Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Kmetijski inštitut Slovenije, Nacionalni inštitut za biologijo in Pomurski tehnološki park. Izpostavljene so bile raziskave in najnovejši rezultati na področju preprečevanja izgub in zavržkov hrane, aktivnosti na področju razvoja novih sort pri rastlinski proizvodnji, spremljanja medonosnih čebel, uporaba naprednih tehnologij za daljinsko zaznavanje, novih pristopov varstva rastlin, sistemov namakanja in fizioloških odzivov sadja na svetlobo.
V vlogi koordinatorja SRIP HRANA je vpogled v najnovejše dosežke in rezultate delovanja platforme ter prednostna področja strategije pametne specializacije prihodnosti ter pomen povezovanja na različnih nivojih predstavila strokovna služba GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. »Veseli nas, da so se partnerji odzvali našemu povabilu in danes predstavili zelo zanimive rezultate lastnih raziskav in študij. Slednji so ključnega pomena za aplikativno uporabo, ki prinaša razvoj in napredek na področju trajnostne pridelave in predelave hrane.«, je ob tej priložnosti povedala koordinatorka SRIP HRANA in direktorica GZS-ZKŽP dr. Tatjana Zagorc.

SRIP HRANA je strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo za prednostno področje S4 Trajnostna pridelava hrane. Deluje in se razvija kot dinamična skupnost kmetijskih gospodarstev, podjetij, združenj, razvojno-raziskovalnih ustanov, investitorjev in drugih deležnikov, katerih pozornost je usmerjena v ciljno intenziviranje razvojnih in raziskovalnih aktivnosti za potrebe industrije. Osrednji cilj delovanja SRIP HRANA je rast in razvoj članov agroživilskega sektorja ter celotnega slovenskega gospodarstva. 

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Dodatne informacije:
mag. Anita Jakuš, anita.jakus@gzs.si; 041 791 224

                         

PREZENTACIJE Z DOGODKA:

1. Predstavitev glavnih mejnikov in aktivnosti v letu 2021
dr. Tatjana Zagorc, koordinatorka SRIP HRANA, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

2. Akcijski načrt v praksi, s poudarkom na senzoričnih raziskavah
dr. Petra Medved Djurašinović, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

3. Fokusna področja in produktne smeri prihodnosti ter vključevanje v medregijska partnerstva
Barbara Rupnik, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

4. CRP Hrana ni odpadek
doc. dr. Mojca Korošec, Biotehniška fakulteta UL

5. Nove sorte kot rezultat znanstveno-raziskovalnega dela na inštitutu
dr. Barbara Pipan, Kmetijski inštitut Slovenije

6. Nadzor parjenja pri medonosni čebeli: mednarodna študija praktične implementacije v projektu BeeConSel
Špela Kodre, Kmetijski inštitut Slovenije

7. Uporaba daljinskega zaznavanja v strokovno-raziskovalnem delu inštituta
mag. Matej Knapič, Kmetijski inštitut Slovenije

8. V boju proti virusom in drugim povzročiteljem bolezni na rastlinah
pridr. prof. dr. Nataša Mehle, Nacionalni inštitut za biologijo

9. Sistem za podporo odločanju o namakanju
doc. dr. Matjaž Glavan, Biotehniška fakulteta UL

10. Proučevanje fizioloških odzivov sadja na svetlobo po obiranju
prof. dr. Rajko Vidrih, Biotehniška fakulteta UL

11. Predstavitev projekta CEUP2030
Borut Zrim, Pomurski tehnološki park

Fotogalerija