Digitalizacija in robotizacija kmetijstva

Na Poslovnem srečanju Smart Agriculture Slovenia v Mariboru dne 25. 1. 2023 so bile predstavljene najpomembnejše finančne spodbude za kmetijstvo iz SN SKP, sodelovala so tudi posamezna avstrijska podjetja s področja digitalizacije in robotizacije kmetijstva (strojna in programska oprema, podpora in svetovanje, povezljivost naprav, stroji za pridobivanje toplote in elektrike iz lesnih sekancev, namakalni sistemi, fotonika, solarni energijski sistemi). 

Blaž Germšek, KIS, je predstavil različne možnosti in prednosti uporabe novih tehnologij v kmetijstvu. O sistemih za podporo odločanju pri trajnostni pridelavi hrane, ki temeljijo na kombinaciji človeškega znanja in napredne uporabe številnih podatkov, je govoril Marko Debeljak, IJS. Dogodek v organizaciji ADVANTAGE AUSTRIA se je zaključil z ogledom primera aeroponike, ki je ena izmed tehnologij za gojenje rastlin v kontroliranih pogojih. 

Slovenski podjetji Strip's in Iskra Impuls sta razvili avtomatiziran visokoregalni sistem z LED osvetlitvijo, ki je uporaben za gojenje različnih vrst zelenjave. Več kot 70 udeležencev iz Slovenije in Avstrije s področja kmetijstva in naprednih tehnologij je izkoristilo priložnost in navezalo nove stike. 

Več informacij na:  https://www.advantageaustria.org/si/news/20230125_-_Smart_Agriculture_2023.sl.html in https://www.iskraimpuls.si/2020/11/06/projekt-clever/

 

Fotogalerija