Študijski obisk laboratorija Inštituta za oljkarstvo, ZRS Koper

Člani Nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil SRIP HRANA smo v četrtek, 8. junija 2023 obiskali laboratorij Inštituta za oljkarstvo, ki deluje v okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Udeleženci študijskega obiska smo se najprej seznanili z osnovami senzoričnega ocenjevanja oljčnega olja, aktivnostmi, ki jih opravlja laboratorij za izvajanje akreditirane dejavnosti, metodami šolanja in spremljanja usposabljanja senzoričnih ocenjevalcev ter nalogami, ki jih opravljajo kot nacionalni referenčni laboratorij.

Sledil je drugi del, kjer sta nas dr. Milena Bučar Miklavčič in dr. Vasilij Valenčič najprej popeljala skozi teoretične osnove senzoričnega ocenjevanja oljčnega olja, sledilo pa je vodeno poskušanje oljčnih olj, kjer smo udeleženci poskušali prepoznati različne senzorične napake poskušanih olj.

Na koncu smo se odpravili še v oljčnik, kjer smo spoznali različne sorte oljk, ki se uporabljajo za pridelavo olja in spoznavali, kakšne so razlike v senzoričnih lastnostih posameznih sort.

Fotogalerija

Fotogalerija