Gornja Radgona, 30. avgust 2023: Na sejmu AGRA je potekalo že tradicionalno srečanje partnerjev SRIP HRANA, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. V okviru srečanja so predstavniki raziskovalnih inštitucij in podjetij predstavili raziskave in najnovejše rezultate na področju trajnostne pridelave hrane. Devet partnerskih organizacij in podjetij je v 15 predstavitvah predstavilo implementiranje akcijskega načrta SRIP HRANA na izbranih prednostnih področjih. Izpostavljene so bile raziskave in najnovejši rezultati na področjih, kot so kakovost jabolk, določanje virusov pri rastlinah in njihova eliminacija, možnosti semenarjenja in nove tehnike žlahtnjenja rastlin. Govorili so tudi o digitalizaciji podatkovnih zbirk, aktivnem primeru občanskega raziskovanja, avtomatizaciji namakanja in namakalnih sistemih v Sloveniji. Predstavitve so vključevale projekte s področja oljčnih tropin kot izboljševalk tal, promocije inovativnih fermentiranih živil, lokalne samooskrbe in zelenega podjetništva. Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo s področja trajnostne pridelave hrane (SRIP HRANA) je od leta 2015 opredeljeno kot eno izmed 9 oz. 10 nacionalnih strateških razvojno-inovacijskih prioritet, v okviru katerih spodbujamo razvojno sodelovanje med ključnimi inovacijskimi deležniki. Partnerstvo deležnikom med drugim omogoča tudi črpanje evropskih sredstev iz kohezijske ovojnice, enakopravno vključevanje v evropske razvojne platforme ter kandidiranje na obsežnih evropskih razvojnih razpisih. V uvodu so bile predstavljene aktivnosti preteklega leta po posameznih področjih akcijskega načrta SRIP HRANA, ki ga koordinira GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.
Prezentacije z dogodka:
Glavne aktivnosti SRIP HRANA 2022-2023 iz vidika koordinatorja dr. Tatjana Zagorc, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij Z znanjem do kakovostnih jabolk izr. prof. dr. Jerneja Jakopič, Katedra za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo, Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Določanje virusov pri rastlinah z molekularnimi pristopi in njihova eliminacija z in vitro tehnikami prof. dr. Nataša Štajner, Katedra za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin, Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Analiza in možnosti semenarjenja v Sloveniji doc. dr. Katarina Rudolf Pilih, Katedra za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin, Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Žlahtnjenje rastlin z uporabo novih tehnik tarčnega preurejanja genomov dr. Ester Stajič, Katedra za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin, Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Žlahtnjenje krompirja za ekološko pridelavo na Kmetijskem inštitutu Slovenije v okviru projekta ECOBREED dr. Peter Dolničar, Kmetijski inštitut Slovenije Digitalizacija podatkovnih zbirk v živinoreji dr. Daša Jevšinek Skok, Kmetijski inštitut Slovenije Občansko raziskovanje v sklopu evropskega projekta INCREASE dr. Barbara Pipan, Kmetijski inštitut Slovenije Avtomatizacija namakanja dr. Maja Podgornik, Inštitut za oljkarstvo, ZRS Koper Potencial oljčnih tropin, kot izboljševalca tal dr. Maja Podgornik, Inštitut za oljkarstvo, ZRS Koper Potencial namakalnih sistemov v porečju reke Drave za pridelavo in predelavo hrane doc. dr. Štefan Čelan, ZRS Bistra Ptuj METROFOOD-SI: slovensko vozlišče na področju živilstva in prehrane prof. dr. Nives Ogrinc, Inštitut Jožef Stefan Predstavitev projekta COST PIMENTO - Promoviranje inovacij na področju fermentiranih živil dr. Bojana Bogovič Matijašić, Inštitut za mlekarstvo in probiotike, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Z raziskavami od vil do vilic – najnovejše z Nacionalnega inštituta za biologijo dr. Darja Stanič, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo, Nacionalni inštitut za biologijo Predstavitev projekta lokalne samooskrbe Lokalno GOR Gaber Terseglav, Optifarm d.o.o. Zeleno podjetništvo - zakaj ... in če, kdaj? Borut Zrim, Pomurski tehnološki park d.o.o.