Prijavite inženirko na šesti izbor Inženirka leta

Odprt je razpis za Inženirko leta 2023. Že šestič zapored se bodo javnosti predstavile inženirke iz slovenskih podjetij, organizacij in drugih združenj, ki so lahko najboljši zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločala tudi za tehniške poklice. Prijave so odprte do 1. oktobra.

Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi in gradijo skupnost slovenskih inženirk. Tudi letos lahko posamezniki, inženirke same, podjetja, organizacije in združenja svojo kandidatko za Inženirko leta 2023 prek obrazca na spletni strani predlagajo do 1. oktobra.

Čim širša in učinkovita promocija inženirk
V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

Namen je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. »Vsako dekle v sebi namreč nosi potencial. Izguba vsake, ki se za inženirstvo ne odloči zaradi dilem, ki jih vzornice lahko pomagajo razrešiti, je izguba talenta za družbo kot celoto,« pomen zgledov opisuje urednica projekta Inženirke in inženirji bomo! Metka Škofic.

»Želimo, da bi bilo za mlade vedno na voljo dovolj informacij, kakšne prednosti in naloge prinašajo STEM poklici in študiji, da se bodo tako lahko samostojno in samozavestno odločali, ali jim to ustreza ali ne,« poslanstvo izbora opiše prva prejemnica naziva Inženirka leta Dora Domajnko iz RLS.

16. januarja 2024 slavnostna razglasitev v Cankarjevem domu
Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija izbrala deset predstavnic šeste generacije slovenskih inženirk, ki bodo javnosti prvič predstavljene 14. novembra, priznanje Inženirka leta 2023 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku z razglasitvijo 16. januarja 2024.
Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo!. Poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji. 


Na fotografiji: 50 inženirk s predsednico države Natašo Pirc Musar na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma, foto: Andrej Križ


Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si, Tjaša Toni Skubic (040 512 880).

Prijavni obrazec najdete na spletni strani: https://www.inzenirka-leta.si/prijava.

Utrinke z razglasitve aktualne inženirke leta 2022 v Cankarjevem domu si lahko ogledate na posnetku.

Fotogalerija