Brezplačne delavnice o urejanju podatkov o sestavi živil v orodju NutriBase

V Sloveniji se že vrsto let zbirajo podatki o sestavi živil na tržišču, ki se delijo v različne nacionalne programe, med drugim v brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš. Pred kratkim je bila vzpostavljena infrastruktura, ki nosilcem živilske dejavnosti omogoča urejanje in dodajanje podatkov o sestavi živil za lastne izdelke.

Na Inštitutu za nutricionistiko bodo v decembru izvajali kratke brezplačne delavnice, na katerih bodo nosilcem živilske dejavnosti v uri in pol pokazali, kako lahko odslej v nacionalni podatkovni bazi (NutriBase) sami urejajo podatke o sestavi svojih živil, da se pravilno prikazujejo v aplikaciji VešKajJeš in drugih orodjih. Brezplačna delavnica je namenjena predstavnikom nosilcev živilske dejavnosti, ki se želijo usposobiti za urejanje podatkov o svojih živilih v nacionalni bazi z orodjem NutriBase.

Uporaba orodja je brezplačna. Orodje omogoča tudi, da podjetja elektronsko zaprosijo za vključitev na seznam varovalnih živil Društva za varovanje srca in ožilja. Trenutno se takšna živila prikazujejo s posebnim znakom v aplikaciji VešKajJeš, še vedno pa Ministrstvo za zdravje načrtuje, da bi to postal nacionalni znak za uporabo na živilih.

Organizirana bo tudi spletna delavnica, ki bo potekala 19. decembra med 9. in 10. uro.

Več informacij o delavnicah najdete na spletni strani Inštituta za nutricionistiko: https://nutris.org/izobrazevanje-nutris/seminar-do-it-2023

Fotogalerija