Povečanje učinkovitosti in konkurenčnosti ekološke pridelave poljščin - zaključna konferenca projekta ECOBREED

Kmetijski inštitut Slovenije vas vabi na zaključno konferenco »ECOBREED Organic Breeding Conference« mednarodnega projekta »Povečanje učinkovitosti in konkurenčnosti ekološke pridelave poljščin - ECOBREED«. Dogodek bo potekal v Grand Hotelu Union (Miklošičeva cesta 1, 1000 Ljubljana) od srede, 17. januarja 2024, do petka, 19. januarja 2024.

Projekt je sofinanciran v okviru programa Obzorje 2020. Vodilni partner projekta je Kmetijski inštitut Slovenije, konzorcij pa tvori še 23 partnerjev iz 14 držav. Projekt je trajal 5 let in je imel za aktivnosti na voljo 6,2 mio EUR sredstev. Cilj projekta je bilo povečanje učinkovitost in konkurenčnost pridelovanja ekoloških semen pšenice, krompirja, soje in ajde ter prenesti znanje na žlahtnitelje in pridelovalce ekoloških semen.

V okviru projekta smo razvili metode, strategije in infrastrukturo za ekološko pridelavo, sorte z izboljšano odpornostjo na stres, višjo učinkovitostjo in kakovostjo ter izboljšane metode za pridelavo visoko kakovostnega ekološkega semena. Med odmevnejšimi rezultati projekta je zagotovo registracija novih sort rastlin, ki so na voljo pod našo registrirano blagovno znamko »ecobreed IMPROVING CROPS«. Leta 2023 je bila tako registrirana nova sorta soje NS ECOB, ki vsebuje veliko beljakovin in je izredno primerna za zahteve ekološke pridelave. Izpostavimo lahko tudi izboljšanje metod pri zatiranju škodljivcev v ekološki pridelavi krompirja, soje, pšenice in ajde.

Na zaključni konferenci vam želimo predstaviti povzetek projektnih rezultatov in vam ponuditi priložnost, da poslušate in se srečate z vrhunskimi strokovnjaki s tega področja: dr. Salvatore Ceccarelli, neodvisni svetovalec za ekološko pridelavo, dr. Micaela Colley iz ameriške Organic Seed Alliance, dr. Hubert Kempf iz nemškega podjetja SECOBRA, g. Klemens Mechtler iz avstrijske Agencije za zdravje in varno hrano (AGES), ga. Freya Schäfer iz nemškega Raziskovalnega inštituta za ekološko kmetijstvo (FiBL), dr. Michael Schneider iz švicarskega Raziskovalnega inštituta za ekološko kmetijstvo (FiBL) in številni drugi.

Konferenca bo potekala v angleškem jeziku. Program zaključne konference najdete TUKAJ.

Fotogalerija