Študijski obisk Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Člani Nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil SRIP HRANA smo v torek, 12. marca 2024 obiskali Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu. Gre za drugi študijski obisk v sklopu obiskov inštitucij in podjetij, ki so aktivni na področju senzorične znanosti in analiz.

Udeleženci študijskega obiska smo se najprej seznanili z osnovami pivovarske tehnologije in senzoričnega ocenjevanja piva, nalogami, ki jih ima inštitut na področju žlahtnjenja hmelja, metodami in programom usposabljanja senzoričnih ocenjevalcev ter spremljanjem in osveževanjem znanja strokovnega ocenjevalnega panela.

Sledil je drugi del, kjer nas je dr. Iztok Jože Košir najprej popeljal skozi teoretične osnove senzoričnega ocenjevanja piva, sledilo pa je vodeno poskušanje piv, kjer smo udeleženci poskušali prepoznati različne senzorične napake poskušanih piv.

V popoldanskem delu je potekalo še 2. delovno srečanje članov Nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil SRIP HRANA, v okviru katerega smo predstavili aktivnosti stičišča v preteklem letu ter plan aktivnosti za leto 2024. Predstavili smo tudi aktualne aktivnosti evropskega združenja za senzorične raziskave živil (E3S - European Sensory Science Society), katerega član je tudi Nacionalno stičišče za senzorične raziskave živil SRIP HRANA.

 

Fotogalerija

Fotogalerija