Vpogled v virome rastlin: od temeljnih raziskav do najsodobnejše diagnostike.

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predstavitve odličnih raziskav:

»Vpogled v virome rastlin: od temeljnih raziskav do najsodobnejše diagnostike.«

Predstavitev bo v torek, 23. aprila 2024, od 13.00 - 14:30,
v veliki predavalnici Biotehnološkega stičišča NIB, Večna pot 121, v Ljubljani
(glavni vhod C/D, prvo nadstropje).


Program:
• Uvodni nagovor prof. dr. Maje Ravnikar, direktorice Nacionalnega inštituta za biologijo.

Doc. dr. Denis Kutnjak, vodja delovne enote Mikrobiologija na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo: »Kako z uporabo sodobnih netarčnih pristopov sekvenciranja genomov razkrivamo široko paleto raznolikosti rastlinskih virusov v rastlinah in ekosistemih?«. V predavanju bomo predstavili razvoj in uporabo metagenomskih pristopov za razkrivanje prej še neznane raznolikosti rastlinskih virusov v kmetijskih ekosistemih, zlasti v rastlinah paradižnika, divje rastočih rastlinah in vodnih vzorcih. Rezultate raziskav smo objavili v uglednih revijah Microbiome in Water Research.

Doc. dr Nataša Mehle, vodja nacionalnega laboratorija za določanje virusov, viroidov in fitoplazem, ki je tudi del EU referenčnega laboratorija: »Preprečevanje izbruhov bolezni rastlin z uporabo najsodobnejših diagnostičnih postopkov: vpeljava akreditiranega postopka za zaznavanje virusov na osnovi sekvenciranja z nanoporami«. V predavanju bomo predstavili vpeljavo in validacijo testa za zaznavanje rastlinskih virusov v rastlinah s pomočjo sekvenciranja z nanoporami, akreditiranega po standardu SIST EN ISO/IEC 17025:2017, kar predstavlja prvo tako akreditacijo v globalnem merilu.

• Pomen teh raziskav in dosežkov bodo z raziskovalci in s publiko v obliki pogovora delili prof. dr. Maja Ravnikar, dr. Ion Gutierrez Aguirre, raziskovalec na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo, doc. dr. Nataša Mehle, doc. dr. Denis Kutnjak in Dr. Gerard Coyne, predstavnik podjetja Oxford Nanopore Technologies. Pogovor bo moderirala dr. Darja Stanič.

• Odmor za kavo

Dr. Gerard Coyne, Associate Director, Applied Industrial Markets, Oxford Nanopore Technologies, predavanje z naslovom: »The future is now: Nanopore Sequencing and its uses in Agriculture & Veterinary industries«.

Vljudno vabljeni.

Registracija na dogodek je na tej povezavi.

Informacije: ga. Ana Šušteršič, odnosi z javnostmi NIB (E: ana.sustersic@nib.si, T: 041 493 222).

Fotogalerija