Pregled novic in informacij s področja senzorične znanosti in raziskav - avgust 2024

Novičnik senzorika, avgust 2024

Gospodarska zbornica Slovenije

Pregled novic in informacij s področja 

 senzorične znanosti in raziskav

Avgust 2024

     

Spoštovani, 

 

Nacionalno stičišče za senzorične raziskave živil SRIP HRANA je član Evropskega združenja za senzorično znanost European Sensory Science Society (E3S). Strokovna služba GZS-ZKŽP za vse člane stičišča obdobno pripravlja kratek pregled novic, ki so vezane na področje senzorične znanosti in raziskav.

 

Vsi člani stičišča vljudno vabljeni, da nam posredujete tudi vaše novice, za katere menite, da bi bile koristne za vse člane stičišča.

 

Vabljeni k prebiranju!

     N O V I C E

OBISK INŠTITUTA ZA HMELJARSTVO IN DELOVNO SREČANJE SRIP HRANA

(Žalec, 12. 3. 2024)

Člani nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil SRIP HRANA smo obiskali Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu. Med študijskim obiskom smo se seznanili z aktivnostmi inštituta na področju senzoričnih raziskav in analiz ter usposabljanja ocenjevalcev piva. Popoldne je potekalo delovno srečanje članov stičišča, kjer smo predstavili aktivnosti v preteklem letu in načrte za leto 2024. Poleg tega smo predstavili aktualne aktivnosti evropskega združenja za senzorične raziskave živil (E3S), katerega člani smo.

PROF. PAULA VARELA-TOMASCO PREJEMNICA NAGRADE E3S-ERA 2024 ZA UVELJAVLJENO RAZISKOVALKO

Evropsko združenje za senzorične raziskave živil (E3S) z zadovoljstvom oznanja, da je prejemnica nagrade E3S-ERA za uveljavljeno raziskovalko (3. izdaja – E3S-ERA 2024) postala prof. Paula Varela-Tomasco. Podelitev nagrade bo potekala septembra na konferenci Eurosense 2024 v Dublinu, Irska. Nagrada priznava izjemen prispevek evropske raziskovalke na področju senzorične znanosti, vključno z razvojem novih metodologij, aplikacijo znanja, izobraževanjem in mreženjem.

POZIV K USTANOVITVI NOVE DELOVNE SKUPINE E3S: "TEXTURE PERCEPTION AND ORAL PROCESSING"

Paula Varela (NSN, Norveška) in Amparo Tarrega (AEPAS, Španija) želita predlagati novo delovno skupino E3S "Texture perception and oral processing", zato iščeta zainteresirane udeležence.

Več informacij najdete tukaj.

NA SPLETNI STRANI E3S PO NOVEM KATEGORIJA: YOU SHOULD READ THIS!

E3S Essentials - You should read this!

Gre za serijo temeljnih člankov evropskih raziskovalcev s področja senzorike, ki so jih izbrali in predstavili člani E3S.

Glavni cilj je ponuditi izbrane članke študentom, podoktorandom in sodelavcem, ki so po mnenju vodilnih znanstvenikov E3S bistvenega pomena. 

Izbrane članke bomo predstavljali tudi v našem novičniku.

UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAMI S PODROČJA SENZORIKE V EVROPI

Na spletni strani E3S so zbrane informacije o univerzitetnih študijskih programih s področja senzorike v Evropi v študijskem letu 2024/25. Povezava do spletne strani.

GIRACT - EVROPSKA NAGRADA ZA DOKTORAT NA PODROČJU RAZISKAV AROM

Rok za prijavo: oktober 2024

Več informacij najdete tukaj.

ZEMLJEVID DOKTORSKIH KANDIDATOV NA PODROČJU SENZORIKE V EVROPI

Na zemljevidu si lahko ogledate trenutno potekajoče doktorske disertacije s področja senzorike v Evropi.

     D O G O D K I

EUROSENSE 2024: A SENSE OF GLOBAL CULTURE

(Dublin, Irska)

11. evropska konferenca na temo senzoričnih in potrošniških raziskav bo potekala pod naslovom "A Sense of Global Culture". Tematika konference bo osredotočena na globalizacijo in kako bo vse bolj globaliziran svet oblikoval prihodnost senzorike in potrošniške znanosti.

17. MEDNARODNI WEURMANOV SIMPOZIJ O RAZISKOVANJU OKUSOV

(Wageningen, Nizozemska)

Znanstveni program obsega predavanja, znanstvene pogovore, kratke predstavitve posterjev in posterje za naslednja tematska področja: zaznavanje okusa, vloga okusa pri vnosu hrane in dobrem počutju, predstavitev okusa, generiranje okusa, modeliranje aktivnosti aromatičnih spojin ter nova analitična orodja za analizo okusa.

SMELL AND TASTE 16

(Dresden, Nemčija)

Tečaj se osredotoča na poučevanje voha in okusa na praktičen in zanimiv način, kar ne vključuje le predavanj, temveč tudi praktične vaje in demonstracije. Srečanje bo omogočalo neformalne razprave o kliničnih vprašanjih, povezanih z vohom in okusom. Namen srečanja je tudi mreženje.

Rok za prijavo: 10. september 2024  

JESENSKA KONFERENCA IFST 2024 (AC24) - FOOD EVOLUTION: OD UVELJAVLJENIH PRAKS DO PRIHODNOSTI HRANE

(Univerza v Leedsu, Velika Britanija)

IFST vabi na Pre-Conference Dinner in Networking Event 14. oktobra 2024 v hotelu Crowne Plaza Leeds. Dogodek je odlična priložnost za povezovanje in praznovanje 60. obletnice IFST. Naslednji dan, 15. oktobra 2024, bo na Univerzi v Leedsu potekala konferenca AC24 – Food Evolution. Konferenca bo ponudila vpogled v najnovejše dosežke v živilski industriji in priložnosti za mreženje. Udeleženci bodo prejeli tudi potrdilo o stalnem strokovnem izpopolnjevanju.

EIT FOOD NPD SKILLS USPOSABLJANJE

(Online)

Odprte so prijave za jesensko izdajo NPD Skills usposabljanj, ki se bodo osredotočala na najnovejše izzive v razvoju novih živilskih izdelkov. Udeleženci bodo imeli priložnost pridobiti vpogled v napredne tehnologije in metodologije, ki jih uporabljajo vodilni strokovnjaki v živilskem sektorju. Tečaji bodo osvetlili tudi vpliv globalnih kriz na agroživilski sektor ter ponudili strategije za uspešno upravljanje teh izzivov. Program je zasnovan za strokovnjake v živilstvu, ki želijo poglobiti svoje znanje in pridobiti praktične izkušnje. Prijave so odprte do 18. septembra 2024. 

Več o programu in prijavnico najdete tukaj.

Č L A N K I

Difference taste thresholds for sodium chloride among young adults: an interlaboratory study.

The psychology of food choice: some often encountered fallacies

Methods for fungiform papillae assessment: A collaborative study among European research units

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Fotogalerija