Novice



Člani GZS ZISS eden izmed ključnih členov organizacije FIS svetovnega prvenstva v Planici

Med 21. februarjem in 5. marcem se je v Planici odvilo FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju 2023. Na prvenstvu je sodelujovalo več kot 2000 športnikov iz več kot 60 držav, v enajstih dneh prvenstva pa ga je obiskalo okoli 63.000 gledalcev. 


Za brezhibno organizacijo prvenstva v Planici skrbi ekipa 700 posameznikov na prizorišču, od tega jih je kar 300 prostovoljcev - skupno bo v času prvenstva pri organizaciji dogodka sodelovalo 1600 prostovoljcev iz več kot 20 držav. Organizacija takšnega dogodka je velik zalogaj, ki zahteva koordinacijo ogromnega števila akterjev, seveda pa tudi brezhibno infrastrukturo na samem prizorišču. GZS Zbornica industrije sejmov in srečanj je ob tem ponosna na svoje člane, ki sodelujejo pri organizaciji svetovnega prvenstva in s tem prispevajo k brezhibnemu poteku največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije. 



Ekran, ki ga je v Planici postavilo podjetje Interplan.

Nekaj besed o sodelovanju v Planici, ki so jih prispevali naši člani:

Družba Expo biro je aktivno sodelovala tudi na našem največjem športnem dogodku, Svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Postavili smo obe osrednji tribuni, eno ob izteku skakalnic in eno ob stadionu za tek na smučeh. Tribuna ob skakalnicah je imela kapaciteto več kot 4.300, tribuna ob tekaškem stadionu pa več kot 5.000 gledalcev. Tribune smo brendirali skladno s celostno podobo svetovnega prvenstva. Posebej postavitev tribune ob tekaškem stadionu je bila zelo zahtevna, saj je bila postavljena na strmo brežinorazličnih naklonov. Omogočala je ogled stadiona s startno in ciljno ravnino ter zgornjega dela tekaških prog. Višinske kote terena smo posneli z dronom in tako zagotovili strokovno načrtovanje, pripravo elementov, izvedbo in varno uporabo tribune. Montaža je bila posebej zahtevna, saj so bile tekaške proge, ki obdajajo tribuno,  v uporabi v času montaže. Za finale Svetovnega pokala v Planici smo za polete postavili 3 tribune s skupno kapaciteto ca. 3.000 sedežev.  

  • Rado Vračko, Expobiro



Naši monterji so v planici opravili 30.000 monterskih ur. Postavili smo 4.800m2 medijskih tribun, kjer so bile mix cone za novinarje in njihove novinarske kabine. Postavili smo 60 stolpov za kamere. V podzemnih prostorih na 4.000m2 smo postavili olimpijsko vas za atlete, kjer je vsak dan jedlo 1000 oseb, atleti pa so imeli 80 svojih sob z opremo.

  • Martin Cvetko, Prozvok




Letos smo v Hiši vizij sooblikovali enega največjih dogodkov v Sloveniji – Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju – Planica 2023. 


V sklopu dogodka smo opremili dvanajst lokacij (Medijsko središče - za več kot 700 udeležencev; VIP objekt – za več kot 500 udeležencev; šotor za zaposlene – za več kot 400 obiskovalcev; Gostinski šotor – za več kot 350 udeležencev; Kristalni globus; Doping sobe; FIS pisarne; Green room; Tekmovalna pisarna in Atletski šotor; Akreditacijska pisarna; ogrevalne sobe). Vsak objekt smo opremili z izbranimi kosi pohištva. Svojevrsten pridih pa smo jim dodali s skrbnim izborom barv in materialov (les, reciklirana plastika, tekstil..) ter dekoracijskimi elementi. 


V dvo nadstropnem VIP šotoru smo postavili tudi zvočno in lučno tehniko za potrebe rednega programa prvenstva, poleg tega pa smo izvedli še nekaj konferenc, npr. Sporto konferenco, dogodek Združenja manager, gala večerjo za glavnega pokrovitelja prvenstva Stora Enso itd. V Hiši vizij že 18. let ustvarjamo celostne podobe dogodkov. Naročnikom nudimo podporo tako na pohištveno/dekorativnem kot na avdio-video in lučnem segmentu. Svetujemo pri izbiri in izrišemo celostno postavitev opreme. Profesionalno dostavimo in umestimo opremo v najrazličnejše prostore, po Sloveniji in Evropi. Nudimo več kot 4500 artiklov za izposojo. Naša vizija je naročniku zagotoviti brezhibno podporo pri izvedbi dogodka.

  • Boštjan Matko, Hiša vizij




KSS je v Planici postavil aluminijaste stolpe, ki so osvetljevali potke in parkirišča. Trasa osvetlitve je bila dolga 1,5km, za osvetlitev smo uporabili 300w led reflektorje za priklop katerih smo potrebovali skoraj 3km kabla. Vsak steber je imel za bazo betonski podstavek teže 500kg in 1,5t (dva različna).

  • Janez Košir, KSS




Podjetje Petre je del velike zgodbe Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju in smo tudi uradni dobavitelj prvenstva. 

 

Naš ponos sta poleg vseh ostalih komponent dva nadstropna šotora, ki ju obdajajo steklene stranice. Prvi ima površino 1.600 m2 in je namenjen medijskemu središču, medtem ko ima drugi 1.500 m2 in zagotavlja VIP prostor. VIP šotor je bil postavljen in posebej oblikovan za namene svetovnega prvenstva in je s svojo obliko ter antracitno barvo tudi del njegove celostne vizualne podobe. Omenjeni šotor sestavljajo termo izolacijski paneli, steklene stene, vrh šotora pa je obrobljen z atiko, ki elegantno skrije sleme šotora ter zagotavlja, da se naš unikaten objekt zlije s pokrajino.

  • Sabina Palir, Petre šotori hale





Navedna podjetja so zgolj nekatera izmed naših članov, ki so sodelovala pri organizaciji Svetovnega prvenstva FIS v Planici. Za vsakim dogodkom stoji množica ljudi, ki so javnosti nevidni, vendar pa brez njih organizacija dogodka ter njegov brezhibni potek ne bi bila mogoča. Industrija sejmov in srečanj, ki je bila v času pandemije covida-19 praktično zaprta, je znova zaživela v istem tempu, kot smo ga vajeni v tej dinamični industriji. 



Medal plaza v Planici, pri postavitvi katere so sodelovali člani GZS ZISS.

 

Ozvočenje, ki ga je Planici postavilo člansko podjetje DB Team.

Fotogalerija