Novice



Zbor članov GZS Zbornice industrije sejmov in srečanj: naslavljanje tehnološkega napredka in standardizacije v panogi

 

V četrtek, 25. januarja, je na Gospodarski zbornici Slovenije potekal zbor članov in dan odprtih vrat GZS Zbornice industrije sejmov in srečanj, katerega tema so bile spremembe, ki bodo zaznamovale razvoj industrije v prihajajočih letih. 

 

Industrija sejmov in srečanj se po obdobju zaprtja med pandemijo Covid ponovno postavlja na noge. V letu 2023 smo že zaznali občuten zagon aktivnosti, v letu 2024 pa nas čakajo novi izzivi, na katere se bomo morali znati odzvati in se prilagoditi. Tako smo na zboru članov govorili o tem, kako lahko uporabimo prihajajoče spremembe za zagon industrije in njeno rast. Predsednik UO GZS ZISS, mag. Iztok Bricl, je v svojem govoru izpostavil, da je bila industrija sejmov in srečanj med najbolj prizadetimi industrijami med pandemijo Covida-19, ko je prišlo do popolnega zaprtja. Takrat industrija ni prejela zadostne podpore vlade, in čeprav se sedaj postavlja na noge, je še vedno okrnjena zaradi več let zaprtja. Na žalost podpora industriji še vedno ni zadostna. Pri tem je poudaril aktivnosti Zbornice pri zagotavljanju podpore industriji - aktivno smo opozarjali na stanje v industriji in še vedno v dialogu z vsemi institucijami predstavljamo celotno industrijo. Članstvo v Zbornici se je stabiliziralo na 43 članih, pri tem pa je predsednik pozval udeležence, da se Zbornici pridružijo, saj lahko le skupaj dosežemo prepoznavnost in podporo industriji.

 

V osrednjem vsebinskem delu dogodka smo govorili o standardih, veljavnih predpisih ter umetni inteligenci in navidezni resničnosti v industriji sejmov in srečanj. Martin Kučer (XR informacijske storitve) je predstavil umetno inteligenco - kako delujejo sistemi umetne inteligence, kam pelje njihov razvoj in kako jih uporabiti pri poslovanju v industriji sejmov in srečanj. Izpostavil je, da moramo znati orodja umetne inteligence prilagoditi potrebam naših strank, npr. z razvojem virtualnih asistentov, z uporabo virtualne ali obogatene resničnosti za prikaz izdelkov, demonstriral je tudi virtualnega asistenta, narejenega po vzoru Ivana Cankarja. 

 

Nicole Radermacher, Izvršna direktorica podjetja Eventim SI, generalnega sponzorja dogodka, je predstavila, kako bo umetna inteligenca vplivala na prodajo kart. Skupina Eventim je eden vodilnih mednarodnih ponudnikov na področjih prodaje vstopnic in dogodkov in vsako leto proda okoli 250 milijonov vstopnic - na prodajnih mestih, preko spleta in mobilno. Umetno inteligenco in naprednejše tehnologije Eventim deloma že uporablja pri prodaji vstopnic, še vedno pa opažajo prostor za rast, še posebej pri povezovanju ticketinga z drugimi ponudniki. Nicole Radermacher je kot primer dobre prakse predstavila predvsem povezovanje med platformami - ko stranka opravi nakup karte za dogodek, se ji pod dodatno ponudbo lahko ponudi tudi nočitve v tistem kraju. Prav tako lahko umetna inteligenca pomembno pripomore k personalizaciji ponudbe in povezovanju med različnimi interesi. Vsekakor pa morajo te prednosti prepoznati in predvsem integrirati ponudniki sami.

 

Dotaknili smo se tudi področja standardov in predpisov v industriji. Pridružili sta se nam Vesna Klofutar in mag. Jožica Škof Nikolič iz Slovenskega inštituta za standardizacijo (SIST), ki sta poudarili pomen standardov pri kvaliteti poslovanja ter izpostavili standarde, relevantne za industrijo sejmov in srečanj. Nekatere prednosti uporabe standardov so boljše možnosti za sodelovanje pri javnih naročilih, boljša zmožnost izpolnjevanja zakonodajnih zahtev in predpisov ter večja konkurenčnost. Že lani je GZS postala članica SIST, v okviru tega mehanizma tako sedaj tudi člani GZS ZISS sedijo v tehničnih odborih SIST in sodelujejo pri oblikovanju standardov v industriji. 

 

Udeležence dogodka je nagovorila tudi direktorica GZS ZISS, Lara Flegar, ki je predstavila dosedanje delovanje Zbornice ter načrte za prihodnost. V okviru Zbornice trenutno deluje pet delovnih skupin, skozi sodelovanje v katerih lahko člani aktivno sooblikujejo program dela Zbornice. Direktorica Lara Flegar je poudarila, da aktivna Zbornica temelji predvsem na aktivnih članih, saj predstavlja interese njihove industrije in aktivnosti pripravlja glede na njihova zanimanja in potrebe. Zaključila je z mislijo, da je le močno povezana industrija tista, ki dobro deluje. Vzpostavljanje močne vezi med vsemi deležniki, od zaposlenih do vodij, organizatorjev, izvajalcev, naročnikov in sponzorjev je tisto, kar bo gonilo razvoja v industriji sejmov in srečanj.

 

Naš dogodek so omogočili sponzorji, ki vsi prihajajo iz omenjene industrije in predstavljajo ena izmed največjih in najbolj razvitih podjetij v panogi. GZS ZISS se toplo zahvaljuje Eventimu SI, glavnemu sponzorju dogodka, in podjetjem Brcar, Interexpo Group, Nanocut, Maori in Vinag1847, da so omogočili tako prijeten dogodek.

 

Veseli smo, da se nam je na dogodku pridružilo veliko članov, pa tudi ne-članov Zbornice, kar kaže, da je zanimanje za naslovljene teme močno, s tem pa je tudi prihodnost industrije svetla.



Fotogalerija

Fotogalerija