Zapri

KAKO DELUJEJO SREDSTVA ZA BELJENJE ZOB?


Zobje se lahko z leti obarvajo s hrano in pijačo, kot so npr. kava, rdeče vino, čaj ali tobak. Kakorkoli že, pa je danes bleščeče bel nasmeh lažje dosegljiv kot kadarkoli prej, zahvaljujoč številnim belilnim pripravkom za domačo uporabo. 

Belilna sredstva za zobe, ki jih lahko najdete na policah trgovin pravzaprav delujejo na enak način kot tista, ki jih uporabljajo zobozdravniki. Vodikov peroksid, ki je glavna sestavina večine belil, se uporablja tudi v pripravkih za beljenje sklenine in odstranjevanje madežev z zob. Količina vodikovega peroksida, ki je v takšnih izdelkih dovoljena, je strogo določena v izogib poškodbam dlesni.

Ali obstajajo različni načini za beljenje zob?

Za postopek beljenja zob se lahko odločite pri vašem zobozdravniku ali pa izberete katerega od številnih belilnih izdelkov za zobe, ki so za domačo uporabo na voljo na tržišču.

Belilne zobne paste

Večina belilnih zobnih past temelji na abraziji. Običajno takšne paste vsebujejo majhne, blago abrazivne delce (aluminijev oksid, dikalcijev fosfat dihidrat, hidratirana silica ali kalcijev karbonat). Ti delci v kombinaciji s ščetkanjem delujejo abrazivno in lahko s tem odstranijo ostanke nečistoč na površini zob. Nekatere zobne paste, zasnovane za kadilce, so bolj abrazivne kot pa običajne. Formulacije nekaterih takšnih zobnih past vsebujejo tudi zelo majhne količine peroksidnih komponent.

Belilni zobni pripravki za domačo uporabo

Takšni izdelki običajno vsebujejo trak prežet z gelom vodikovega peroksida, ki se ga aplicira na zobe za nekaj ur dnevno, 15 dni. Oksidant v gelu penetrira v porozno kristalno strukturo sklenine in oksidira depozite madežev na zobeh ter s tem naredi zobe bolj bele. Koncentracija vodikovega peroksida v takšnih pripravkih ne sme preseči 0.1% po trenutni evropski zakonodaji, zato je takšno beljenje zob relativno počasen proces. 

Ali so izdelki za beljenje zob varni?

Zakoni EU, ki veljajo za tovrstne izdelke, so veliko strožji kot pa drugod po svetu, kjer je možno kupiti takšne izdelke z višjimi koncentracijami vodikovega peroksida. Čeprav so bili v splošnem produkti z 6.0% vodikovega peroksida spoznani za varne, pa Uredba o kozmetičnih izdelkih kot maksimalno dovoljeno koncentracijo določa 0.1%. To se morda lahko spremeni v prihodnosti. Tudi nekatera druga belilna sredstva se uporabljajo v nekaterih izdelkih za beljenje zob za domačo uporabo. V vsakem primeru pa je pomembno, da previdno sledite navodilom proizvajalca v izogib morebitnim iritacijam mukoznih membran ustnic, lic in dlesni. Tudi ob previdni uporabi teh izdelkov manjše število uporabnikov opaža začasno občutljivost zob na hladno in toplo po beljenju zob. 

Novosti

V zadnjem času se raziskujejo drugi načini beljenja zob, najnovejši koncept pa temelji na beljenju zob z uporabo svetlobne tehnologije. 

Kje lahko izveste več informacij?

Za več informacij o dentalni higieni obiščite spletno stran Britanskega dentalnega združenja (British Dental Association). 
Več podatkov o preparatih za beljenje zob je na voljo tudi s strani Evropskega znanstvenega odbora za varstvo potrošnikov (SCCP).


 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.