Lepota kozmetike

BARVE ZA LASE IN ALERGIJE

 

Ali so alergije na barve za lase pogoste?

Večina uporabnikov izdelkov za barvanje las nikoli v življenju ne razvije alergije, če za to nimajo ustreznega genskega zapisa. Neželeni učinki na barve za lase se pojavljajo daleč redkeje kot pa alergije na hrano. Evropske številke kažejo, da je zabeležena incidenca resnih alergijskih reakcij na barve za lase približno tri na milijon. 

V primeru, da se tovrstne reakcije pojavijo, so običajno kratkotrajne a neprijetne, zato je pomembno, da barve za lase uporabljate varno. Vedno preberite in sledite navodilom za uporabo ter izvedite test za alergije pred vsako uporabo,  tudi če vedno uporabite enak izdelek, saj se lahko preobčutljivost pojavi šele ob dolgoročni uporabi. Če utrpite takšno alergijsko reakcijo, se najprej posvetujte z zdravnikom in nato s proizvajalcem izdelka oziroma s salonom,  v katerem ste si lase barvali.Pri hujših oblikah alergijske reakcije lahko pride celo do izgube las, a se to dogaja zelo redko. Če pride to takšne situacije, je običajno izguba las kratkotrajna, obrnite pa se na proizvajalca ali salon, kjer vam bodo pomagali ali vas napotili k specialistu dermatologu.

Kaj je test alergijske reakcije?

Na zunanji strani embalaže ter priloženem lističu so navedena pomembna varnostna navodila, ki opozarjajo na možnost preobčutljivostne reakcije, ki so lahko, čeprav so redke, precej resne. Ta navodila poudarjajo, da se mora pred uporabo vedno izvesti test alergijske reakcije.

Kako izvesti 48-urni alergijski test?

Različni proizvajalci in saloni lahko podajajo različna navodila za izvedbo tovrstnih testov, glede na njihove izkušnje pa tudi glede na vrsto formulacije, embalaže in aplikacije. 
Osnovni princip pa je vsem skupen in jasna so sledeča navodila:

  • vedno natančno upoštevajte navodila za uporabo

  • alergijski test se mora izvesti pred vsako aplikacijo, saj se preobčutljivost lahko pojavi šele pri ponavljajoči uporabi

  • na manjši predel kože si nanesite manjšo količino izdelka 48 ur pred uporabo 

  • če se razvije reakcija, si z izdelkom nikakor ne barvajte las

Izvedba testa je lahko sicer neprijetna, vendar smo tu omejeni z biologijo. Zapoznela kontaktna alergijska reakcija namreč lahko potrebuje kar do 48 ur, da se razvije. Če testa torej ne izvedete do konca, tvegate lažen rezultat. Osnovni princip testa, čeprav prilagojen vsakemu posameznemu izdelku, se je izkazal za zelo učinkovito metodo, če se jo izvede natančno v skladu z navodili.

Za test ne kupujte dveh barv za lase. Iz embalaže vzemite le manjšo količino izdelka, ostalo pa tesno zaprite in kasneje uporabite za barvanje. 

Kaj storiti v primeru reakcije pri izvedbi testa za alergije?

V takšni situaciji nikakor ne uporabite izdelka za barvanje las, temveč se obrnite na proizvajalca (številka za pomoč je običajno navedena na embalaži), ki vam bo svetoval. Vaš zdravnik vas bo verjetno napotil k dermatologu na alergološko testiranje, ki bo identificiralo določeno sestavino, ki je povzročila reakcijo. Pomembno je, da se nato izogibate vsem izdelkom, ki to sestavino vsebujejo.

Ker obstaja možnost, da se pri ljudeh, ki razvijejo alergijsko reakcijo na barvilo parafenilendiamin (PPD), lahko pojavi preobčutljivost tudi na sorodna barvila, so vsi produkti, ki jih vsebujejo, označeni z »vsebuje fenilendiamine«.

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.