Lepota kozmetike

ZAUPANJE V KOZMETIKONaš zunanji izgled ne pomeni vsega, je pa lahko pomemben faktor, ki vpliva na naše počutje in samopodobo. Kadar izgledamo dobro, se tako tudi počutimo. Kar 93% izmed nas meni, da se naša samozavest precej izboljša, če smo zadovoljni s svojim izgledom. 

Kozmetični izdelki nam torej lahko pripomorejo k boljši zunanji samopodobi, bodisi so to izdelki, ki telesu dajejo prijeten vonj kot npr. deodoranti ali parfumi, bodisi tisti proizvodi, ki nas polepšajo kot so ličila, losjoni ali šamponi. Ravno zato pa je zelo pomembno, da lahko zaupamo v njihovo varnost.

Kaj označuje izraz »kozmetični izdelki«?

Izdelke za nego las in kože, izdelke za osebno higieno, parfume in dekorativno kozmetiko uporabljamo v vsakodnevni rutini. To so izdelki, ki nam pomagajo kožo in zobe ohranjati čiste, lepe, zdrave in dišeče. Sem spadajo tudi šamponi, barve za lase, toniki za obraz, vlažilne kreme, izdelki za čiščenje kože, kreme proti staranju, antiperspiranti, kreme za sončenje, izdelki za nego zob in ustne votline ter dišave. 

Uporaba kozmetičnih izdelkov se je začela že z Egipčani in še danes kozmetika igra pomembno vlogo, ko gre za samozavest in dobro počutje posameznika. V povprečju vsi, tako moški kot ženske, uporabljamo vsaj 5-6 kozmetičnih proizvodov dnevno, če izvzamemo dekorativno kozmetiko.

Kozmetična zakonodaja

Vsi kozmetični izdelki, proizvodi za osebno nego in parfumski produkti na tržišču Evropske unije so regulirani s strani Uredbe št. 1223/2009 Evropskega parlamenta in Sveta o kozmetičnih izdelkih. Glavna vloga kozmetične zakonodaje je zagotavljanje varnosti uporabnikov kozmetičnih izdelkov. Proizvajalec oziroma dobavitelj kozmetičnega izdelka je odgovoren za varnost proizvoda in preden je le-ta dostopen na tržišču, mora biti opravljena ocena varnosti. Uredba prav tako regulira tudi sestavine, ki so lahko prisotne v kozmetičnih izdelkih. Določene snovi v kozmetiki niso dovoljene ali pa je njihova uporaba omejena. Te so navedene v prilogah Uredbe o kozmetičnih izdelkih. Določene vrste kozmetičnih sestavin so še posebej strogo nadzorovane: barvila, UV filtri in konzervansi. Samo tiste izmed njih, ki so predhodno odobrene in navedene v Uredbi se lahko v te namene uporabljajo. 

Informacije o vsakem kozmetičnem izdelku, vključno z njegovo sestavo, načinom izdelave ter varnostjo morajo biti vedno na voljo pristojnim organom, nekatere izmed teh informacij pa so na voljo tudi javno na spletu

Ali so kozmetični izdelki varni?

Kozmetične proizvode nanašamo neposredno na kožo, lase ali nohte, zato je ključna njihova varnost. Za vsak izdelek, ki se pojavi na policah naše kopalnice, so potrebna leta raziskav in testiranj ter celotna ekipa znanstvenikov. 

Nadzor varnosti kozmetičnih izdelkov

Za vsak kozmetični proizvod mora biti izdelana ocena varnosti, preden se znajde na policah trgovin. Uredba o kozmetičnih izdelkih nudi smernice za izvedbo ocene varnosti in določa, da ob predvideni uporabi, kozmetični izdelek ne sme vplivati na človekovo zdravje. Oceno varnosti lahko izvedejo le za to kvalificirani in izobraženi strokovnjaki. Ta mora pokrivati tako končni kozmetični produkt, kot tudi vse sestavine in način uporabe. Ti dokumenti pa mora biti na voljo pristojnim organom, kar pomeni, da je industrija odgovorna za vsako odločitev, ki jo sprejme. 

Poleg tega pa obstaja še Znanstveni odbor za varstvo potrošnikov (SCCS), ki evropskim pristojnim organom svetuje o izdelavi ocene varnosti ter o varnosti posameznih kozmetičnih sestavin. Na voljo je tudi video o delu Znanstvenega odbora.

Obstajajo trije sloji, ki zagotavljajo varnost:

  • evropska kozmetična zakonodaja, ki zahteva varnost kozmetičnih izdelkov

  • kvalificirani strokovnjak, ki s svojim podpisom jamči, da je izdelek varen

  • pristojni organi nadzorujejo vse kozmetične izdelke, ki so postavljeni na tržišče

Če se na trgu pojavi kozmetični proizvod, ki ni varen, je to lahko usodno za cenjen ugled proizvajalca. 

Ali moram biti zaskrbljen/-a, če je kozmetični izdelek odpoklican s trga?

Občasno se lahko kozmetični izdelek umakne s tržišča, največkrat zaradi previdnostnih ukrepov, če proizvajalec ugotovi, da izdelek ne dosega pričakovanih standardov. Ta sicer naj vseeno ne bi ogrožal zdravja uporabnika (razen v izjemnih primerih), vendar je vseeno bolje biti previden in izdelek odpoklicati. Do takšnih primerov ne pride pogosto, včasih pa le, zato je dobro za uporabnika, da se zaveda, da v tem primeru proizvajalec postavlja varnost uporabnika na prvo mesto. 

Zakonodaja na področju kemikalij

Varnost kemikalij določa uredba o Registraciji, Evalvaciji, Avtorizaciji in omejevanju Kemikalij (REACH). Za zagotavljanje visoke stopnje zaščite, uredba zahteva podajo informacij o varnosti posamezne kemikalije za človeka in okolje. Nanaša se na vse kemikalije izdelane ali uvožene na področju Evropske unije, vključno z nekaterimi naravnimi substancami ali kozmetičnimi sestavinami.


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.