Lepota kozmetike

PONAREJENI KOZMETIČNI IZDELKI 


Ponarejanje produktov je kaznivo dejanje na področju intelektualne lastnine in je opredeljeno kot namerno zavajanje potrošnika s kopiranjem in trženjem proizvodov uglednih blagovnih znamk, skupaj z ovojnino in videzom izdelka. Ponarejeni produkti običajno izgledajo povsem enako kot tisti, ki so izdelani s strani uglednega proizvajalca, vendar so dejansko nezakonita kopija slabše kakovosti, ki ima lahko resen vpliv na zdravje in varnost uporabnikov. 

Največja tarča ponarejanja med kozmetičnimi izdelki so parfumi, čeprav se dandanes vse več ponarejajo tudi izdelki za osebno higieno kot so zobne paste, mila in kreme. Statistični podatki Evropske unije so zabeležili 204% rast takšnih ponarejenih izdelkov v letu 2007. 

Ali je ponarejena kozmetika nevarna?

Ponarejevalci kozmetičnih izdelkov običajno slabo upoštevajo predpise o varnosti. Analize takšnih izdelkov v preteklosti so pokazale, da ti vsebujejo mnogo sestavin, ki so v kozmetiki prepovedane in ne bi uspešno prestali običajnega preizkusa varnosti. Ravno zato pa lahko ti izdelki predstavljajo tveganje za zdravje uporabnika; na primer pojavili so se primeri resnih alergijskih reakcij na ponarejene parfume, ki lahko celo preprečijo, da bi uporabnik kadarkoli ponovno uporabljal to dišavo ali tak produkt, čeprav bi bil originalen. 

Ali ponarejanje financira tudi druga kazniva dejanja?

Dobiček, ustvarjen iz kaznivega dejanja na področju intelektualne lastnine, se pogosto uporablja za financiranje drugih organiziranih kaznivih dejanj kot so tihotapljenje drog in orožja, trgovina z ljudmi, pranje denarja in otroška pornografija. Po podatkih Interpola obstaja tudi nekaj dokazov o tovrstnem financiranju terorističnih aktivnosti. 

Kako prepoznam ponarejen izdelek?

Trije najpomembnejši indikatorji, ki  nakazujejo na originalnost izdelka, so cena, mesto prodaje in embalaža.  Najpogostejši znaki ponarejenega produkta so ovojnina nizke kakovosti, slaba kopija pravega logotipa in napačno črkovano ime blagovne znamke, oglasnega besedila ali garancije. Včasih pa so ponarejeni izdelki tako dobri, da jih je težko razlikovati od pravih. V izogib takšnim izdelkom je najbolje, da  vedno kupujemo pri zaupanja vrednem viru  kot so velika ugledna prodajna mesta ali uradne spletne strani. 

Which? spletna stran je pripravila vodnik o tem, kako zaznati ponarejeno blago. 

Skupina za boj proti ponarejanju je neprofitno trgovsko združenje, ki se s kampanjami bori proti trgovini s ponarejenim blagom. Ta skupina nudi forum za lastnike blagovnih znamk, vlado in organe uveljavljanja zakonodaje, ki jih povezuje v boju proti kriminalu na področju intelektualne lastnine. 

Več informacij o nevarnosti ponarejenega blaga je na voljo na: http://www.dontbuyfakes.com/

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.