Lepota kozmetike

ZNANOST, KI SE SKRIVA ZA KOZMETIKO

Kozmetični izdelki se na prvi pogled morda zdijo preprosti in zabavni za uporabo, a je za njihovo načrtovanje in proizvodnjo potrebnega veliko dela, ki vključuje visoko napredno znanost. Za le en nov izdelek, ki se znajde na policah trgovin, je potrebnih kar do 5 let trdega dela in precejšnje število znanstvenikov. 

Nastajanje npr. kreme za sončenje, ki vsebuje novo kozmetično aktivno učinkovino, lahko traja več kot 5 let in vključuje skupino dvanajstih ali več izkušenih znanstvenikov, ki so podprti z lastno znanstveno ekipo. Nekateri načrtujejo sintezo aktivne molekule, drugi formulacijo produktov in tretji varnost in učinkovitost izdelkov. 

Kozmetična industrija pa se ne ukvarja le z načrtovanjem novih inovativnih produktov, temveč tudi rešuje širše probleme, kot je npr. okoljski vpliv proizvodnje kozmetičnih izdelkov. Za izdelavo le enega kilograma najbolj kakovostnega olja vrtnice so potrebne kar štiri tone ob zori ročno nabranih cvetnih listov, ki morajo biti obdelani še isti dan. To si proizvajalci le redko lahko privoščijo, zato se vse bolj uveljavlja sintezno pridobivanje rožnega olja, ki je omogočilo razmah produktov z vonjem vrtnice do takšnih obsegov, ki jih  na naraven način žal ni mogoče doseči, saj enostavno ni na voljo dovolj ustreznih rastišč.

Industrija uporablja znanost pri reševanju potrošnikovih skrbi in pomislekov, kot je npr. zmanjševanje vpliva proizvodnje kozmetičnih izdelkov na okolje. Na račun znanosti imamo recimo tudi širok spekter izdelkov za zaščito pred UVB in UVA sončnimi žarki.

Proizvajalci kozmetike poskušajo razumeti, kaj uporabnik želi od kozmetičnega izdelka in za dosego teh ciljev uporabljajo znanost. Ta jim omogoča izdelavo zabavnih, kreativnih ter inovativnih kozmetičnih proizvodov. 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.