Zapri

DEJSTVA O TESTIRANJU NA ŽIVALIH

Kozmetični izdelki, ki so na evropskem tržišču, niso testirani n živalih. To velja ne glede na to, ali ima izdelek to navedeno na ovojnini ali ne. 

Testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih je v Evropi prepovedano

V Evropski Uniji je bila popolna prepoved testiranja kozmetičnih produktov na živalih uvedena septembra 2004, in sicer z evropsko kozmetično zakonodajo. V Veliki Britaniji se kozmetičnih izdelkov na živalih ne testira vse od leta 1997 ter kozmetičnih sestavin od leta 1998. Pobudo za ukinitev testov na živalih ter odvzem tovrstnih licenc je dala kar industrija sama.

Testiranje kozmetičnih sestavin na živalih je v Evropi prepovedano

Prepoved testiranja kozmetičnih sestavin na živalih na področju EU je prišla v veljavo julija 2013. Kljub temu, pa se veliko izmed teh sestavin uporablja tudi na drugih področjih industrije, izmed katerih se nekatere morda še vedno poslužujejo testiranja na živalih, zato večina kozmetičnih izdelkov vsebujejo vsaj eno sestavino, ki je bila na nekdaj živalih testirana.

Prodaja kozmetičnih izdelkov, testiranih na živalih, je na področju Evrope prepovedana

Noben kozmetični izdelek, ki je testiran na živalih kjerkoli na svetu, se ne sme prodajati na evropskem tržišču. Vendar pa nekatere države zakonsko še vedno dovoljujejo ali zahtevajo takšna testiranja in takšni izdelki, se še vedno lahko pojavijo na tržišču. Podjetja posamezno in preko združenja Cosmetics Europe in evropske komisije tem državam poskušajo razložiti zakaj testiranje na živali ni potrebno za zagotavljanje varnosti izdelkov. 

Prodaja kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo sestavine, testirane na živalih, je prepovedana na področju Evrope

To je dejstvo. Kljub temu, pa se veliko kozmetičnih sestavin uporablja tudi na drugih področjih industrije, izmed katerih se nekatere morda še vedno poslužujejo testiranja na živalih, zato večina kozmetičnih izdelkov vsebujejo vsaj eno sestavino, ki je bila na nekdaj živalih testirana.

»Ni testirano na živalih« in podobne navedbe

Kriterij za kozmetične navedbe, ki so sedaj del evropske kozmetične zakonodaje, prepoveduje navedbe, ki niso nič več kot le navajanje skladnosti z zakonodajnimi zahtevami. Ker prepoved testiranja na živalih velja za vse kozmetične izdelke na tržišču EU, se zdi, da navedbe, ki se navezujejo na izogibanje testiranju na živalih, niso dovoljene. Ta zakon pokriva navedbe v obliki teksta, ilustracij, logotipov ali slik. Pričakuje se, da bo Evropska komisija potrdila prepoved takšnih "živalim prijaznih" navedb, ko bo pregledala smernice. Izrecne izjave, ki se navezujejo na filozofijo podjetja v zvezi z testiranjem na živalih ostajajo sprejemljive pod določenimi kriteriji. 


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.