Padci cen nafte dobra novica za evropsko gospodarstvo

Padci cen nafte dobra novica za evropsko gospodarstvo

Cena sodčka severnoameriške nafte WTI z dobavo v maju 2020 je prvič po letu 1946 postala za nekaj ur negativna. To odraža pomanjkanje skladiščnih zmogljivosti v ZDA ter visok padec porabe.

Padec cen ameriške nafte z omejenim vplivom na evropske potrošnike in druge porabnike
Cene sodčka nafte (159 litrov) so se v začetku aprila stabilizirale nad 20 USD za sodček, pri čemer so cene severnomorskega brenta ostale višje od ameriške lahke nafte WTI. Za prvo nafto je namreč na voljo dovolj skladiščnih zmogljivosti tudi na naftnih tankerjih, nafta WTI pa je pretežno vezana na ameriški domači trg. Za EU in Slovenijo je relevantna cena brent, ki se giblje okoli 25 do 27 USD za sodček.

Ameriške cene nafte so se odlepile od evropskih
V zadnjih nekaj dneh se je razlika v ceni med nafto WTI in brent povečala s 5 USD na 10 USD, kar odraža kronično pomanjkanje skladiščnih zmogljivosti v komercialnih skladiščih v ZDA. V ZDA so bile za kratek čas cene za dostavo nafte v maju celo negativne, kar pomeni, da so morali proizvajalci nafte za kratek čas (nekaj ur) plačevati kupcem, da bodo v maju to nafto tudi prevzeli. Ključna specifika naftnega trga je v tem, da načrpane količine na kratek rok ni mogoče hitro zmanjšati. Povpraševanje po nafti se je močno znižalo, v ZDA za več kot tretjino, predvsem zaradi omejevalnih ukrepov v transportu. Poleti se povpraševanje po nafti močno poveča v ZDA, tokrat se pričakujejo, da bodo omejevalni ukrepi preprečevali takšno rast porabe v transportu. Cene nafte brent, ki so relevantne za EU in Slovenijo, se niso toliko znižale in so ostale nad 25 USD za sodček, kar je nad doseženo najnižjo vrednostjo ob koncu marca.

Ameriške kongres do sedaj nasprotoval nakupom za strateške rezerve
Predsednik Trump je ponovno napovedal, da bi presežno ponudbo nafte kupil za potrebe strateških rezerv, vendar je kongres temu pred 14 dnevi nasprotoval. To bi stalo ameriško državo le 3 mrd USD, vendar so temu nasprotovale zvezne države, ki niso tako odvisne od naftne industrije kot je denimo odvisen Teksas. Naftna industrija je za ZDA zelo pomembna, zato ima pri predsedniku veliko podporo. Zaradi tako nizkih cen bi lahko številni majhni proizvajalci nafte bankrotirali, kar bi lahko povečalo uvozno odvisnost ZDA pri energentih. Naftna industrija skupaj s proizvodnjo zemeljskega plina predstavlja 8 % ameriškega BDP in zaposluje 5,5 % vseh Američanov.

Špekulacije s terminskimi pogodbami
Cena ameriške nafte WTI z dobavo v juniju je še vedno pri 20 USD za sodček, zato se pojavljajo špekulacije, da so na visok dnevni padec cene vplivali proizvajalci nafte, ki so najeli zadostne skladišče zmogljivosti ter so na tak način hoteli del nafte kupiti zelo poceni.

Nizke cene energentov pozitivne za EU
Za EU in Slovenijo so nizke cene nafte in drugih energentov v povprečju pozitivne, saj so ti eden pomembnejših uvoznih proizvodov. V letu 2019 je Slovenija uvozila za 1,5 mrd EUR več naftnih derivatov, kot smo jih izvozili. Ker jih ne proizvajamo, nam uvoz znižuje presežek v trgovinski menjavi napram tujini. Slovenska gospodinjstva izdatkom za mobilnost namenijo eno šestino svojega proračuna, kar je precej več kot v EU. Zato je vpliv na domačo kupno moč pozitiven. Tudi gibanje povprečne cene potrošniške košarice je zaradi tega ugodnejše.

Pripravila: Analitika GZS

Fotogalerija