Ideje iz sveta: COVID-19, nova realnost

 

V sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev - VTIS organiziramo webinar, s katerim želimo širiti znanje, izkušnje in ideje članov društva iz vseh koncev sveta o COVID-19 in posledicah pandemije.

Nekateri člani Društva VTIS aktivno sodelujejo pri zmanjševanju posledic virusa. Seznanite se z dogajanjem na področju razvoja testiranj okužbe, 3D tiskanja zaščitnih mask in preučevanje ekonomskih posledic pandemije. Svoje izkušnje in raznoliko znanje bodo z vami na virtualnem dogodku delili Domen Zafred (VB), Doroteja Maklin (VB/SLO) in Petra Petan (BE).

Posnetek webinarja:

Webinar je vodila Pina Sadar
Pina Sadar je zaposlena v kabinetu vlade Velike Britanije (Cabinet Office), kjer dela na področju enakopravnosti, trenutno pa je začasno premeščena v krizno skupino za COVID-19, kjer se ukvarja z ukrepi za zajezitev epidemije v domovih za starejše občane. Pred tem je delala na britanskem Ministrstvu za digitalnost, kulturo, medije in šport (Department for Digital, Culture, Media and Sport) in v več evropskih nevladnih organizacijah. Pina ima doktorat iz socialne antropologije z Univerze v Durhamu (Durham University).


Predavatelji:

Domen Zafred je podoktorski raziskovalec in štipendist Marie Skłodowska-Curie Actions na Inštitutu za imunologijo in kardiovascularne bolezni na Univerzi v Sheffieldu. V času pandemije sodeluje pri raziskovalnem projektu, kjer razvija boljše postopke za pridobivanje imunogenov SARS-CoV-2, ki se uporabljajo za zaznavanje protiteles v krvi. Rekombinantni proteini so osnova za izdelavo hitrih testov, vendar je trenutno priprava dobrega biološkega materiala predraga za množično produkcijo, poceni alternative, narejene v bakterijah, pa še niso dovolj učinkovite. To smo lahko videli tudi iz medijev, saj so iz različnih držav poročali o slabi zanesljivosti hitrih testov. Domen bo z nami delil svoje znanje in napredek pri razvoju diagnostičnih testov, ki bodo dostopni širši populaciji.


Doroteja Maklin je Korošica, ki je 10 let živela v Veliki Britaniji in se letos med pandemijo vrnila v Slovenijo. Po študiju inženiringa in delu v tujini se je odločila, da službo raziskovalke in svetovalke za inovativnost svetovnim korporacijam zamenja za vodenje in razvoj družinskega obrtnega podjetja, ki se osredotoča na razvoj in izdelavo izdelkov iz plastičnih in bio materialov. Doroteja je ena izmed treh pobudnikov in članica koordinacijske ekipe iniciative Zaščitimo Slovenijo. Vseslovenska pobuda se je rodila v Sloveniji v času krize s prizadevanjem, da v najkrajšem času zagotovi preskrbo z osnovnimi zaščitnimi sredstvi za ljudi, ki jih najbolj potrebujejo. Z razvojem dveh konceptov 3D mask, imenovanih Gladius Heroes in Gladius Friends, ter z organiziranjem prostovoljcev s 3D tiskalniki, so zagotovili zadovoljive kapacitete za tisk 3D mask v primeru pomanjkanja zaščitnih sredstev. Doroteja bo z nami delila rezultate dosedanjega truda različnih strokovnjakov za razvoj maske z najvišjo zaščito za delavce v zdravstvu in odlično zaščito za javnost. Rezultati in model organiziranja so poželi uspeh tako doma kot tudi po svetu. Razvita zaščitna sredstva ter model delovanja pa se danes že uporabljajo tudi v ZDA, Argentini, Mehiki in po Evropi. Oboje je že smatrano kot primer dobre prakse odprtokodnega sistema in crowdsourcinga, podprtega s tesnim sodelovanjem s končnimi uporabniki.


Petra Petan se je decembra lani pridružila kabinetu evropskega komisarja za ekonomijo Paola Gentilonija, kjer so trenutno vse sile usmerjene v lajšanje posledic COVIDA-19 na evropsko gospodarstvo. Pomoč državam članicam pri prvih odzivih na sanitarno krizo in reševanju življenj se v evropskih krogih preveša v iskanje dolgoročnih rešitev za okrevanje ekonomije po šoku, ki naj bi po ocenah analitikov svet že pahnil v največjo krizo po veliki depresiji. Petra se v središču evropskih debat dnevno srečuje z izzivi, kako omiliti učinek virusa na ekonomske in socialne razmere v Evropski uniji in ekonomijo ponovno popeljati v smer dolgotrajne in vzdržne rasti, osnovane na ciljih trajnostnega razvoja in potrebah digitalne transformacije. Z nami bo delila svoje videnje nastalih razmer in možnih poti naprej.

 



Vabljeni tudi k udeležbi na drugih dogodkih Društva VTIS,
ki so objavljeni na spletni strani.

Fotogalerija