Arhiv: Slovenska industrija na poti krožnih in podnebno nevtralnih izdelkov - ključna slovenska metalurška podjetja danes z ministroma Počivalškom in Zajcem o izzivih evropskega zelenega dogovora in domačih strateških dokumentih (NEPN)

Ljubljana, 19. februar 2020 – Člani Strateškega sveta za metalurgijo (SSM) so na današnji 12. seji svoje izzive in predloge rešitev za doseganje evropskih ciljev za zeleno prihodnost do 2050, ki bodo močno vplivali na slovensko industrijo, predstavili ministroma za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku in za okolje in prostor Simonu Zajcu. Posebej so ministra, ki opravljata tekoče posle, opozorili na aktualni Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN). Pridružujejo se stališču GZS, da sedanja verzija dokumenta namesto stabilnega, predvidljivega in konkurenčnega poslovnega okolja ponuja energetsko revščino državljanom in izgon pomembnega dela industrije.

 

Poudarili so, da so slovenska metalurška podjetja po energetski učinkovitosti svojih proizvodnih procesov in z nizkimi izpusti toplogrednih plinov (TGP) med najboljšimi na svetu. V svojih procesih uporabljajo trenutno najboljše dostopne tehnike in aktivno vlagajo v izdelke z nizkim oz. ogljično nevtralnim odtisom. Za prihodnost planeta je krožno gospodarstvo edina logična usmeritev, zato pozdravljajo usmeritve Evropskega zelenega dogovora, pri čemer pa slovensko državo pozivajo, da si Slovenija kot izrazito izvozno usmerjena država ne more privoščiti, da bi pogoje za gospodarstvo zaostrila bolj kot druge države.

 

»V industriji se ne bojimo ambiciozno zastavljenih ciljev, ki pa morajo biti realni in hkrati podprti z zadostno količino virov za izvedbo. Prav tako ne more izostati optimalen časovni okvir za njihovo realizacijo,« je ob začetku seje SSM v Narodnem muzeju Slovenije, kjer je do maja na ogled razstava »Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem«, dejal Marko Drobnič, predsednik Strateškega sveta za metalurgijo in predsednik uprave Taluma.

 

Po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ob zaključku seje bodo »v medresorskem usklajevanju glede sprememb Zakona o varstvu okolja podprli predloge GZS in energetsko intenzivne industrije in sicer, da se v zakon uvede pravna podlaga za morebitno vzpostavitev sheme za indirektne emisije TGP (toplo grednih plinov). Bi pa rad še poudaril, da bo prehod v krožno gospodarstvo tudi ena od ključnih prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU v letu 2021.«


Izjavo za javnost lahko v celoti preberete v pdf dokumentu >>>


 Prezentacije:
- Gospodarska zbornica Slovenije >>>

 

 Seji strateškega sveta je sledila še novinarska konferenca.

Fotogalerija

Fotogalerija