Arhiv: #koronainfo: GZS: Manj kot odstotek zaposlenih v podjetjih odsotnih zaradi okužbe s covid-19

V slovenskem gospodarstvu z zaskrbljenostjo spremljamo podatke o širjenju obolelih s koronavirusom. Vendar pa ocenjujemo, da bi bilo zapiranje gospodarstva neutemeljeno in tudi neustrezno. Na podlagi podatkov s terena, zbranihi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), za takšen ukrep tudi ni utemeljenih razlogov. Apeliramo na sprejemanje razumnih odločitev, ki ne bodo ogrozile obstoja številnih delovnih mest in podjetij ter s tem davčnih prilivov v javne blagajne in proračun RS.

Krajša analiza, ki smo jo na Gospodarski zbornici Slovenije izvedli med podjetji, kaže, da imajo ta v povprečju 3-odstotno odsotnost zaposlenih zaradi koronavirusa. Od tega je zaradi obolelosti odsotnih 0,8 odstotka zaposlenih, okoli 2 odstotka zaposlenih pa je odsotnih zaradi varstva otrok ali karantene, ker so bili v stiku z obolelimi ali pa v tujini.

Ti podatki potrjujejo dejstvo, da je gospodarstvo ena tistih točk v sistemu celotne države, kjer širjenje okužb s koronavirusom še najbolj obvladujemo. Tako so z odgovornim ravnanjem, najvišjo stopnjo skrbnosti, ustreznimi preventivnimi ukrepi ter angažiranim sodelovanjem vodstev podjetij in zaposlenih že v prvem valu epidemije podjetja uspela zavreti širjenje koronavirusa znotraj delovnih okoljih. Kljub številnim vdorom so pri omejevanju širjenja okužb podjetja uspešna tudi v drugem valu – s tesnim sodelovanjem z medicino dela, NIJZ in MZ, z različnimi preventivnimi ukrepi in jasnimi protokoli ter z uporabo ustrezne opreme in zaščitnih pripomočkov. Ob vsem tem pa vsepovsod, kjer delovni procesi to dovoljujejo, veliko zaposlenih dela od doma. Dva konkretna primera dobrih praks podjetij sta objavljena tudi na posebni spletni strani GZS – Poslovne informacije v času koronavirusa (povezava).

Številke obolelih za koronavirusom v bolnicah in na intenzivni negi so alarmantne. Resnosti razmer se v gospodarstvu povsem zavedamo. Zato ob sprejemanju vseh poslovnih odločitev na prvo mesto postavljamo skrb za zdravje posameznika, zaposlenega in varno delovno okolje. Naš skupni cilj je in mora biti ohranitev poslovanja ob hkratnem zagotavljanju zdravja. Ponovno opozarjamo, da si gospodarstvo, s tem pa tudi celotna Slovenija, ponovne zaustavitve, kot smo ji bili priča spomladi, ne more privoščiti. Bolj kot se zaostrujejo ukrepi, večjo grožnjo namreč pomenijo za izgubo delovnih mest, neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, delovanje in obstoj številnih podjetij.

Naša odgovornost je, da se držimo vladnih ukrepov, ki jih pripravlja stroka, in tako ščitimo zdravje vseh nas. A hkrati je nujno, da ostane gospodarstvo čim bolj odprto.

Prepričani smo, da bomo, ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov, skupaj uspeli epidemiološko sliko izboljšati in bomo v čim krajšem času ponovno živeli in poslovali v normalnih okoliščinah.

Vir: GZS

Fotogalerija