Arhiv: #koronainfo: V osmem paketu pretežno z enakim naborom ukrepov (izpod peresa glavnega ekonomista GZS)

Osmi podporni paket ukrepov je bil naznanjen prej, kot smo pričakovali, in ne prinaša velikih presenečenj. Vsebinsko (in vrednostno) največjo podporo prinaša podaljšanje čakanja na delo še za 3 mesece (do aprila 2021), z možnostjo podaljšanja dvakrat za en mesec. Povračilo naj bi se po novem lahko opcijsko odmerilo tudi od bruto 2 (celotnih stroškov dela), in sicer po nekaterih neuradnih informacijah tudi v 100-odstotni višini, kar naj bi v celoti nadomestilo nastali strošek s čakanjem na delo delodajalcem, ki ta ukrep uveljavljajo (podrobnosti tega ukrepa v času pisanja prispevka niso znane). Menimo, da je ključni razlog v tem, da število dnevno registriranih brezposelnih še vedno močno narašča (nad sezonsko prilagojeno spremembo) in je 20. januarja doseglo 91.500.

Drugi ukrepi, s sicer zelo omejenim vplivom na javne finance, so neke vrste povračila za dvig minimalne plače v obdobju pol leta (5-6 mio EUR), izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za dijake (3-4 mio EUR) in nekatere spregledane socialne skupine in pa koriščenje čakanja na delo tudi za nosilce kmetijskih dejavnosti, ki zaposlujejo osebe na podlagi pogodbe o zaposlitvi (manj kot 0,1 mio EUR). Zaradi padca števila okuženih in hospitaliziranih, fleksibilnosti pri kriterijih sproščanja in tudi pritiska in pričakovanj javnosti, se nekateri zajezitveni ukrepi odpravljajo. Ponovno bo od 23. do 29. januarja v regijah z boljšimi razmerami (pretežno vse, razen jugovzhodne, posavske in goriške) mogoče kupiti blago na premičnih stojnicah za prodajo kmetijskih pridelkov in v specializiranih prodajalnah z otroškim programom. Prav tako bodo lahko pričele delati servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles). V regijah z boljšimi razmerami so lahko odprte tudi knjižnice, muzeji in galerije. Obstoječe omejitve glede števila strank ostajajo, ena stranka je tako dovoljena na 30 kvadratnih metrov površine. Prav tako bo tudi za blago, ki ga prodajajo specializirane otroške trgovine, veljalo, da ga lahko prodajajo le v teh in ne tudi v velikih trgovinah živilskih trgovcev. Dovoljeno bo obratovanje žičniških naprav ob upoštevanju navodil NIJZ in pod pogojem opravljenega negativnega testa.

V tem trenutku je težko predvideti, ali se bo sproščenje še nadaljevalo ali pa je le začasne narave. V evropskih državah nabor zajezitvenih ukrepov pretežno ostaja podoben ali dodajajo nove.

Fotogalerija