Arhiv: Aleš Cantarutti z aprilom novi generalni direktor GZS

Mag. Aleš Cantarutti je bil na e-seji Upravnega odbora Gospodarske Mag. Aleš Cantarutti je bil na e-seji Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) 25. februarja 2021 imenovan za novega generalnega direktorja GZS. 4-letni mandat bo nastopil 1. aprila 2021.

Cantarutti je v svojem predstavitvenem nastopu spregovoril o svoji viziji nadaljnjega razvoja GZS. Najpomembnejši poudarki:

KLJUČNA USMERITEV GZS: PROGRAM SLOVENIJA 5.0
Kot ključno usmeritev je Cantarutti izpostavil program Slovenija 5.0. Izrazil je prepričanje, da lahko z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje slovenskega gospodarstva, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Poudaril je tudi nujnost zelenega prehoda in digitalizacije, kjer vidi GZS kot povezovalca in spodbujevalca.

SLOVENIJO V ČASU PANDEMIJE REŠUJE IZVOZNO GOSPODARSTVO

Cantarutti je v svoji predstavitvi izpostavil še pametno specializacijo, novo industrijsko strategijo in pomen investicij v raziskave in razvoj. Slovenijo po njegovem mnenju v času pandemije rešuje robustno izvozno usmerjeno gospodarstvo. Z ustreznim pristopom je mogoče slovenski izvoz še okrepiti in tudi tu novi generalni direktor vidi veliko priložnosti za GZS.


MED KLJUČNIMI PRIORITETAMI TUDI KARIERNA PLATFORMA

Med ključnimi aktivnostmi v naslednjem obdobju je navedel neposredne tesne stike s člani, podjetji, ki GZS oblikujejo, tesno sodelovanje s ključnimi institucijami v Sloveniji (kot so ministrstva, agencije, univerze, zbornice, združenja), pomoč pri črpanju evropskih sredstev, Karierno platformo, analitično središče in promocijo.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je pohvalil preteklo dobro sodelovanje z mag. Cantaruttijem in se mu ob tem zahvalil, da je izziv generalnega direktorja GZS sprejel. Cantarutti je bil za generalnega direktorja GZS s štiriletnim mandatom imenovan z dnem 1. aprila 2021. Po razrešitvi mag. Sonje Šmuc bo do njegovega prihoda funkcijo generalnega direktorja od 1. do 31. marca opravljal Mitja Gorenšček.

Člane UO GZS je na seji preko video posnetka nagovoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je povedal, znaša vrednost vseh ukrepov v dosedanjih 8 protikoronskih paketih 8 mrd evrov, pri čemer je bila polovica sredstev že porabljenih. Če bo sledil 9. paket, bodo na MGRT predlagali popravke nekaterih ukrepov. O predlogih bodo predhodno razpravljali z zbornicami. Na ministrstvu izvajajo aktivnosti za zagon in okrevanje gospodarstva, vezano zlasti na sredstva nove finančne perspektive. Skupna vrednost vseh razvojnih spodbud, ki jih bo MGRT v letošnjem letu namenil gospodarstvu, bo znašala 659 mio evrov. Izvedenih bo 42 javnih razpisov, od tega 25 novih. Ti ukrepi bodo po besedah ministra vodili do boljšega poslovanja in poslovnih pogojev.

Fotogalerija