Arhiv: Predstavitev programov slovensko-angleškega znanstvenega sodelovanja in mobilnosti raziskovalcev

Spletni dogodek, ki je potekal 2. marca 2021, je bil posvečen možnostim za slovensko-angleško znanstveno sodelovanje in mobilnosti raziskovalcev ter vlogi Velike Britanije v programu Horizon Europe. Kljub izhodu Velike Britanije iz EU namreč ostaja na voljo več različnih možnosti mobilnosti za raziskovalce iz obeh držav.
Oba uvodna govorca, prof. dr. Robert Repnik (direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS) in Tiffany Sadler (veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji) sta poudarila bogato preteklo bilateralno znanstveno sodelovanje in izpostavila velik pomen sodelovanja in povezovanja ter pretoka tako raziskovalcev kot znanja, kar je nenazadnje pokazala tudi pandemija COVID-19.
Pete Ford
(Department for Business, Energy & Industrial Strategy - BEIS) je v nadaljevanju povedal,  da se je po sporazumu o trgovini in sodelovanju med Združenim kraljestvom in EU Združeno kraljestvo pridružilo sedemletnemu raziskovalnemu in inovacijskemu programu Horizon Europe. To za slovenske in britanske raziskovalce pomeni, da bo sodelovanje v okviru Horizon Europe zelo podobno prejšnjemu (H2020); tako evropske kot britanske prioritete v naslednjem obdobju pa bodo trajnost in čista energija, konkurenčnost in produktivnost ter tehnologije prihodnosti. Pomembno vlogo bo imelo tudi povezovanje znanosti in industrije.
Mojca Boc (ARRS) je predstavila nov instrument za spodbujanje nadaljnjega dvostranskega sodelovanja med državama, namenjenega raziskovalnim organizacijam v Sloveniji. Cilj sofinanciranja medsebojnih obiskov slovenskih in britanskih raziskovalcev v obeh državah je okrepiti znanstveno sodelovanje in povečati mobilnost, namenjena pa je vsem raziskovalnim področjem.
Z vidika možnosti nadaljnjega bilateralnega sodelovanja je Ryan Ahmed (The Royal Society) spregovoril o shemi mednarodnih izmenjav (International Exchanges Scheme); mednarodno sodelovanje je namreč ena izmed njihovih strateških prioritet. Več informacij je na voljo na spletni strani The Royal Society: https://royalsociety.org/grants-schemes-awards/grants/.
Kako potekajo potovanja in priseljevanje v Združeno kraljestvo po izstopu iz EU, je predstavila Nicola Stewart (Veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske). Posebej je opozorila na sedanje omejitve zaradi pandemije. Najpomembnejše informacije je mogoče najti na spletni povezavi https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens.sl.
Dogodek je potekal v soorganizaciji Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), Veleposlaništvom Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter Znanstveno inovacijske mreže Velike Britanije.

Fotogalerija