Arhiv: #analitika: Rast industrijske proizvodnje v juliju pričakovano negativna

Rast slovenske industrijske proizvodnje je bila julija glede na predhodni mesec negativna (-1,7 %, ocena Analitike GZS: -1,0 %), medletno (glede na julij 2020) pa je bila višja za 8,9 %. Pričakovano se je rast upočasnila (v 1. polovici leta je bila medletno višja za 15 %) na 13 % v prvih sedmih mesecih leta 2021. V rudarstvu je bila industrijska proizvodnja v omenjenem obdobju medletno nižja za 2,6 %, v energetiki za 1,5 %, v predelovalnih dejavnostih pa je bila višja za okoli 15 %. Če se bo industrijska proizvodnja v preostanku leta ohranila na julijski ravni (precej verjetno je, da bo celo zrasla), bo rast v celotnem letu znašala okoli 9 %, kar je precej nad aktualno osrednjo oceno (Eastern European Consensus: 7,5 %).

Najvišjo rast industrijske proizvodnje v prvih sedmih mesecih so imele naslednje proizvodne dejavnosti: druge raznovrstne dejavnosti (+29 %), proizvodnja tekstilij (+28 %), električnih naprav (+27 %), popravila in montaža strojev (+27 %), proizvodnja kovinskih izdelkov (+25 %) in proizvodnja izdelkov iz gume in plastičnih mas (+24 %). Padec je beležila le dejavnost proizvodnje usnje in usnjenih izdelkov (-21 %) ter pridobivanje rudnin in kamnin (-1,6 %). Glede na enako obdobje leta 2019 je bila industrijska proizvodnja najmanj za desetino višja v 5 dejavnostih: proizvodnji pohištva, drugih strojev in naprav, elektronskih in optičnih izdelkov, kemikalij, kemičnih izdelkov ter v obdelavi in predelavi lesa. Za to ravnjo je zaostajala v proizvodnji motornih vozil in prikolic (-14 %), proizvodnji drugih vozil (-9,4 %), nekovinskih mineralnih izdelkih (-8,7 %) in proizvodnji usnja in usnjenih izdelkov (-38 %). Zadnje je povezano z zaprtjem pomembnega proizvodnega obrata na področju izdelave usnjenih izdelkov za različne industrije.

Po tehnološki zahtevnosti so bile spremembe precej različne. V 2021 (glede na 2020) je bila rast visoka pri srednje nizko in srednje visoko tehnološki proizvodnji (nad 20 %), v nizkotehnoloških je bila rast 12-odstotna, v visokotehnoloških pa je bil padec 4-odstoten, kar je povezano s trendi v domači farmacevtski dejavnosti, ki je lansko leto beležila izjemen porast naročil. Glede na leto 2019 je bila rast najvišja v visoko tehnoloških dejavnostih (+8 %), srednje visoko (+7 %), srednje nizko (+6 %) in nizko tehnoloških dejavnostih (+5 %). Navedene spremembe kažejo, da je industrija 3,pretežno nadoknadila tako visok izpad poslovanja iz 2. četrtletja 2020 kot tudi rast.

[Vir: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 4. do 10. septembra 2021]

Fotogalerija