Arhiv: #priznanja: Na Primorskem za Hidrio dve zlati in eno srebrno, za Kolektor pa dve zlati in dve bronasti regionalnih priznanji za inovativnost

Na skupni podelitvi regionalnih priznanj za inovativnost so bile 20. septembra podeljena priznanja najboljšim inovatorkam in inovatorjem Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica, Primorske gospodarske zbornice in Regionalne zbornice Postojna za leto 2021.

HIDRIA d.o.o. je prejela zlato priznanje za inovacijo EC aksialni ventilator BIG-R (avtorji: Razvojna ekipa PE Movent: mag. Igor Jurman, dr. Matej Milavec, Stane Pivk, Daniel Vidal, Bojan Lapanja in Jure Novak).

Elektronsko komutirani (EC) ventilator EC R18 je prispevek Hidrie k zmanjšanju globalnega segrevanja. V primerjavi s konkurenčnimi ventilatorji EC R18 dosega do 20% boljšo energetsko učinkovitost ter v življenjski dobi prispeva do 5000 kg manj emisij CO2. EC R18 ventilator se ponaša z modularno zasnovo inverterja in programabilnim uporabniškim vmesnikom, patentirano termično bariero, ki omogoča delovanje ventilatorja do ekstremnih temperatur. FW MOTION skupaj z vgrajenimi senzorji vibracij in temperatur omogoča diagnostiko delovanja in preventivno vzdrževanje. Z MODBUS RTU ter brezžično NFC komunikacijo, je zagotovljena polna povezljivost ventilatorja s sodobnimi in Industrija 4.0 skladnimi KGH napravami.

Zlato priznanje je prejela HIDRIA d.o.o. tudi za inovacijo ISOAMP (avtorji Damjan Kunilo, Uroš Milost, Jure Golob; Hidria Advancetec: Peter Uršič, Klemen Dobravec).

Razvojna ekipa Hidrie Advancetec je razvila izdelek ISOAMP, ki omogoča uporabo nagrajene svečke s senzorjem tlaka (PSG Optymus) pri praktično vseh motorjih z notranjim izgorevanjem. Pri tem je ekipa sledila zahtevam proizvajalcev velikih ladijskih motorjev, ki zahtevajo galvansko ločitev senzorja od motorja in obenem tokovni izhodni signal (4-20mA). ISOAMP je analogno vezje, ki z veliko natančnostjo in pod vsemi obratovalnimi pogoji pretvori napetostni izhodni signal PSG v tokovni izhodni signal ter poskrbi tudi za galvansko ločitev teh signalov. ISOAMP je vgrajen v robustno, popolnoma vodotesno ohišje, ki zagotavlja zelo dolgo življenjsko dobo v zahtevnih pogojih delovanja.

Srebrno priznanje pa je prejela Hidria d.o.o., podružnica Koper, KC Industrijska avtomatizacija za inovacijo Avtomatizirana proizvodnja pokrova radarskega sistema (avtorji: HIDRIA d.o.o., podružnica Koper, KC Industrijska avtomatizacija (zaposleni): Matej Vidmar, Vito Segajin, Silvin Šavle, Alessio Marchesich, Jure Štrekelj, Anej Gulič,  Dalibor Deronja, Ivo Valenčič, Jaka Koren, Elis Purkov, Tomaž Boštjančič, Almir Alibabič, Karim Krivičič, Kristjan Jazbec, Franci Volarič; HELLA SATURNUS SLOVENIJA d.o.o. (zaposleni): Amir Avdič, Aljaž Kozamernik, Urban Kermavnar in Lucijan Franzini).

KOLEKTOR GROUP d.o.o. je prejel zlato priznanje za inovacijo Kolektor Liquishot (inovatorji Matija Črv, Jure Marinko, Klemen Petrič in Andrej Vehar).

Kolektor Liquishot – baterijska (ang. Cordless) tlačna čistilna naprava območja do 25bar postavlja nove trende v svojem segmentu. Produkt odlikujejo karakteristike, ki so plod nove tehnologije volumetričnih črpalk (COR), uporabe brez-krtačnega motorja (ang. Brushless oz. BLDC) in vgrajenih polimernih materialov iz katerih so izdelani vitalni deli. Bistvene prednosti produkta v primerjavi s konkurenčnimi napravami priznanih blagovnih znamk so: do preko 50 % nižja teža, do 60 % večji pretok medija, edini v segmentu omogoča zvezno (brezstopenjsko oz. dinamično) regulacijo pretoka in posledično tlaka, produkt omogoča črpanje zelo različnih medijev (tekočin), produkt med drugim odraža nizek nivo hrupa in vibracij.

Zlato priznanje je prejel KOLEKTOR GROUP d.o.o. enota Kolektor Digital za inovacijo CORDEA (CORDEA team).
CORDEA je učinkovit sistem za hitro, natančno in brezdotično odkrivanje oseb s povišano telesno temperaturo. Za podjetja in organizacije z velikim pretokom ljudi je v času COVID-19 pandemije nepogrešljiva pri preprečevanju hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom in ostalih nalezljivih bolezni, kot so sezonske gripe, respiratorne okužbe, SARS, MERS-COV. Pri uporabi CORDEE operater ni potreben, saj naprava v manj kot sekundi opravi meritev temperature na značilnih točkah na obrazu in v primeru povišane telesne temperature sproži vizualni alarm. Naprava je skladna s smernicami GDPR in ne pošilja ter ne prikazuje nobenih podatkov, razen statusa meritve.

Bronasto priznanje je prejel KOLEKTOR GROUP d.o.o. za inovacijo Moj Kolektor (inovatorji: My Kolektor Team), KOLEKTOR SIKOM d.o.o. pa za inovacijo Megapodatkovna platforma za načrtovanje optimalne materialne oskrbe proizvodnje inovatorke Petre Kobal.

Fotogalerija