Arhiv: #analitika: Znižanje izvoznih naročil v predelovalnih dejavnostih poslabšalo gospodarsko klimo

Vrednost gospodarske klime se je v oktobru (2,2 točke) znižala za 2,5 odstotne točke glede na september oziroma več od pričakovanj Analitike GZS. Negativno so na mesečno spremembo vrednosti kazalnika gospodarske klime vplivali predvsem kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,0 odstotne točke), kazalnik zaupanja med potrošniki (za 0,7 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,4 odstotne točke). Vpliva kazalnikov zaupanja v storitvenih dejavnostih in v gradbeništvu sta bila pozitivna (za 0,5 oziroma 0,1 odstotne točke). Glavni prispevek k padcu je tako imel upad kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih, ki je bil v oktobru 2021 za 5 odstotnih točk nižji kot v septembru 2021. Glede na oktober 2020 je bil za odstotno točko višji, še vedno je bil za 2 odstotni točki višji tudi od dolgoletnega povprečja.

Podrobnejši vpogled v kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih pokaže, da sta se znižali predvsem komponenti izvoznih (iz 14 na 1) in skupnih naročil (iz 18 na 2), kar je skladno z anekdotičnimi podatki o večjih izzivih pri nekaterih dobaviteljih avtomobilskih delov. Na drugi strani podjetja še verjamejo v naraščajočo proizvodnjo in rast prodajnih cen, tudi meseci zagotovljene proizvodnje so se povišali na eno od najvišjih vrednosti (5,1 mesec). Naša jesenska napoved že vključuje pričakovanja o manjši krepitvi industrijske proizvodnje v predelovalnih dejavnostih v 2022 (4 %, po 9-odstotni rasti v 2021). Med dejavnostmi se je kazalnik zaupanja najbolj znižal v proizvodnji drugih vozil in plovil (-25), proizvodnji kovinskih izdelkov (-24), proizvodnji pijač (-23), obdelavi in predelavi lesa (-21) in proizvodnji izdelkov iz gume in plastičnih mas (-20). Povišal se je le v proizvodnji tekstilij (+18).

Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti podjetij (četrtletno raziskovanje, velja za celoten odstavek) je bila v oktobru 2021 85-odstotna ali za 1,2 odstotne točke nižja kot v juliju 2021. Poslabšali so se vsi četrtletni kazalniki, razen kazalnik ustreznosti proizvodnih zmogljivosti, ki se je izboljšal za 3 odstotne točke. Ocene konkurenčnega položaja so se poslabšale, in to na vseh trgih: na trgu držav članic EU za 5 odstotnih točk, na domačem trgu za 3 odstotne točke in na trgu zunaj EU za eno odstotno točko. Pomanjkanje usposobljenih delavcev je omejevalo proizvodnjo v največ podjetjih; navedlo ga je 35 % podjetij (za 14 odstotnih točk več kot v istem četrtletju 2020). S pomanjkanjem surovin se je soočala ena tretjina podjetij (za 30 odstotnih točk več kot v 2020). Z negotovimi gospodarskimi razmerami se je soočalo 28 % podjetij (za 8 odstotnih točk manj kot v 2020).

[Vir: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS od 16. do 22. oktobra 2021]

Fotogalerija