Arhiv: #GZS: Gospodarstvo talec višjih stroškov energentov, žrtev so sredstva za razvoj in investicije

Visoki dvigi cen energentov, predvsem električne energije in zemeljskega plina, gospodarstvo postavljajo pred nepredstavljive izzive. To še zlasti velja za energetsko intenzivna podjetja, vendar pa se v zadnjih tednih s tem soočajo tudi drugi gospodarski subjekti, ki so ob pogledu na prodajne cene teh dveh energentov v prihodnjih mesecih zaznali obsežnost te problematike. Dejstvo namreč je, da bo val povišanja cen energentov zajel vse, od potrošnikov do vseh gospodarskih subjektov, zasebnih in javnih.

GZS je poleg predlogov ukrepov, ki bi omilili takšne dvige in posledice za gospodarstvo, zlasti njen energetsko intenzivni del, že v začetku oktobra dala tudi pobudo glede prerazporeditve porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe, saj je to možnost opredelila Evropska komisija v tako imenovanih Toolboxih.
Po skoraj dveh mesecih opozarjanja na problematiko je gospodarstvo od Ministrstva za infrastrukturo zdaj vendarle dobilo pozitiven signal, da razmišlja o pomoči gospodarstvu. GZS je zato nadgradila zamisel sheme za pomoč podjetjem zaradi visoke rasti cen energentov.

Na novinarski konferenci, ki je potekala 6. decembra, so predstavniki GZS in najbolj prizadetih dejavnosti spregovorili o težavah, ki jim jih povzroča dvig cen energentov. Konkretneje je bil predstavljen tudi predlog sheme pomoči, ki jo je pripravila GZS.

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti je uvodoma izpostavil problematiko visokega dviga cen energentov, ki pomeni veliko breme za pomemben del gospodarstva. Svoje videnje so na novinarski konferenci nato predstavili predstavniki živilske, jeklarske in papirne industrije - Izidor Krivec, podpredsednik GZS in direktor Celjskih mesnin, Slavko Kanalec, izvršni direktor za proizvodnjo, tehnologijo in investicije v SIJ Group ter Janez Gale, tehnični direktor v podjetju Goričane.
Glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc je podrobneje predstavil predlog sheme pomoči podjetjem, ki jo je pripravila GZS..

Predlog sheme pomoči (ppt)

Predlog sheme pomoči (dokument)


novinarska konferenca, 6. 12. 2021


Slavko Kanalec, izvršni direktor za proizvodnjo, tehnologijo in investicije v SIJ Group

Fotogalerija