Arhiv: #GZS: Gospodarstvo svari pred zaustavitvijo proizvodnje - kako in kdaj bo ukrepala država?

Ljubljana, 23. december 2021 – Vse več podjetij opozarja na nevzdržne razmere na trgu električne energije, ki so brez precedensa. Izredno povišanje cen vpliva ne le na poslovanje velikih energetsko intenzivnih proizvodnih podjetij, ampak na vse gospodarstvo, vključno z malimi in srednjimi podjetji. »Cena električne energije, ki na slovenskem trgu dosega več kot 400 evrov na MWh, je med najvišjimi v Evropi,« opozarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti in dodaja, da »gospodarstveniki s terena sporočajo, da cene električne energije za dobavo v letu 2022 trenutno dejansko dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz leta 2021. Vse več podjetij se sooča z razmišljanji o začasni zaustavitvi proizvodnje.«

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je že v prvih dneh oktobra Vlado RS in pristojni ministrstvi pozvala k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv GZS sicer odzvala, a brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo.
Na novinarski konferenci, ki jo je organizirala GZS 6. decembra, je glavni ekonomist pri Analitiki GZS, Bojan Ivanc predstavil tudi zelo konkreten predlog sheme pomoči za gospodarstvo.

Po zagotovilih ministrstva za infrastrukturo naj bi medresorska delovna skupina pripravila različne simulacije možnih rešitev, a do danes GZS povratne informacije ni prejela. Na današnjem sestanku pri gospodarskem ministru je vodstvo GZS ministra seznanilo z razsežnostmi rastočih cen energentov. Minister Zdravko Počivalšek je izrazil jasno podporo rešitvi problematike in zagotovil, da bodo predlog sheme ponovno preučili.

Evropskim težavam s cenami energentov ni videti konca. Francija je te dni zaradi vzdrževalnih del zaustavila štiri jedrske reaktorje. Glede na omejene zaloge in dobave zemeljskega plina v Evropo in dogajanja v Ukrajini obstaja upravičena bojazen tudi slovenskega gospodarstva, da se dviganje cen zemeljskega plina, ki predstavlja osnovni vzrok skokovitega porasta cen predvsem električne energije, ne bo kmalu umirilo.

Države EU se soočajo z izzivom, kako pomagati svojim gospodarstvom. Kako in kdaj bo ukrepala Slovenija?

Fotogalerija