Arhiv: #koronainfo: GZS predlaga razširitev pomoči za nakup hitrih testov za vse delavce

Gospodarska zbornica Slovenije že nekaj časa opozarja na motnje, ki se pojavljajo v delovnih procesih zaradi izjemno visokega števila okužb z novim virusom SARS-CoV-2. Podjetja se soočajo s problemi, kako ob visokem številu okuženih ohraniti proizvodnjo oziroma nemoten delovni proces. Z namenom omejevanja širjenja virusa znotraj delovnih organizacij so mnoga podjetja uvedla preventivna samotestiranja vseh zaposlenih, tudi prebolelih in cepljenih.
Zato je GZS na Vlado RS naslovila pobudo, v kateri predlaga, da se pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje razširi na vse delavce in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.
Z Zakonom o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 (ZDUPŠOP) je bil uveden ukrep pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje. Po tem ukrepu so podjetja upravičena do pomoči za nakup hitrih testov v višini 92,50 evrov na delavca ali na osebo, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo pri delodajalcu, vendar le za tiste, ki se po predpisih za preprečevanje in obvladovanje okužb s COVID-19 morajo samotestirati (to so tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja cepljen ali prebolevnik).
Kot pojasnjujejo na GZS, v trenutnih okoliščinah, ko sev omikron ne izbira med cepljenimi in necepljenimi, ukrep o pomoči za nakup testov za samotestiranje samo za necepljenje in neprebolevnike v slabši položaj postavlja podjetja z visokim odstotkom precepljenosti med zaposlenimi. Podjetja so zaradi omikrona prisiljena, če želijo ohraniti proizvodnjo, dnevno testirati vse zaposlene (cepljene, prebolevnike in necepljene). Tista podjetja, ki so se ves čas aktivno trudila doseči čim višjo stopnjo precepljenosti med zaposlenimi, pa zaradi tega dejstva niso upravičena do pomoči za te delavce. S spremenjenim ukrepom bi delodajalci lažje nadzirali okužbe v delovnih procesih, kar bi imelo za posledico manj motenj v gospodarstvu, hkrati pa bi takšen ukrep imel pozitivne učinke na javno zdravje.

[Vir: sporočilo za javnost GZS]

Fotogalerija