Arhiv: #poročilo: Izsledki raziskave PwC: optimizem tudi med slovenskimi gospodarstveniki

15. februarja 2022 je GZS-Zbornica osrednjeslovenske regije skupaj družbo PricewaterhouseCoopers (PwC) pripravila razpravo o izzivih slovenskega in svetovnega gospodarstva. Iztočnica razprave so bili izsledki raziskave, ki jo je družba PwC izvedla med vodilnimi svetovnimi gospodarstveniki, tudi med slovenskimi. Ti odražajo optimizem direktorjev tako na globalni kot slovenski ravni.

Družba PwC že 25 let izvaja raziskavo med vodilnimi gospodarstveniki v svetu, zadnja štiri leta pa meri tudi razpoloženje v slovenskem gospodarstvu. V letošnji raziskavi je sodelovalo 4446 izvršnih direktorjev iz 89 držav, 56 iz Slovenije.

Slovenska podjetja so iz koronske krize za zdaj izšla kot zmagovalci, v gospodarstvu pa veje optimizem tudi za naprej, so poudarili sogovorniki na okrogli mizi.
Med grožnjami so tuji in slovenski gospodarstveniki izpostavili kibernetske grožnje. Sledijo zdravstvena tveganja, geopolitični konflikti, makroekonomska nihanja. Slovenske gospodarstvenike bolj kot tuje skrbijo davčne obveze in davčna politika države. Pač pa so v primerjavi s tujimi kolegi manj zaskrbljeni glede posledic podnebnih sprememb.

Tako je denimo le 13 % podjetij in organizacij v Sloveniji v odgovorih navedlo, da so sprejeli Zavezo o ničelni stopnji neto emisij, le 17 % jih je sprejelo Zavezo ogljične nevtralnosti. Glavna razloga za nesprejemanje zavez sta domnevna odsotnost emisij in zmogljivosti za merjenje emisij.

 

 


Fotogalerija