Arhiv: #vabilo: Posvet in okrogla miza Zaposlovanje tujcev, 14. 7. 2022

Zaradi demografskih izzivov, s kateremi se Slovenija sooča, in gospodarske rasti, se krepi kadrovska vrzel v slovenskem gospodarstvu, kar zmanjšuje njegovo mednarodno konkurenčnost in blaginjo prebivalstva.

Pomanjkanje delovne sile se pojavlja v vseh razvitih gospodarstvih, še posebej v Evropi, zato slovenski delodajalci pri iskanju ustreznega kadra tekmujejo z delodajalci iz širšega okolja. Nekatere druge EU države že poenostavljajo postopke zaposlovanja tujcev v posebej deficitarnih poklicih oz. v strateških sektorjih. Pri nas delodajalci poročajo o večmesečnih zamudah pri odločanju o vlogah za zaposlitev tujcev. Na tak način izgubljamo potencialni kader, ki bi ga lahko koristno vključili v naš trg dela, posledično pa tudi podjetja izgubljajo delo, saj ga z obstoječo kadrovska zasedbo ne morejo opraviti. S tem ne nastaja dodana vrednost, ki bi se kasneje prelila tudi v višjo maso plač.

 GZS želi celovito nagovoriti problematiko zaposlovanja tujcev in zainteresiranim slovenskim podjetjem podati uporabno informacijo o trenutnem stanju in perspektivah za njegovo izboljšanje. K sodelovanju na posvetu in okrogli mizi so zato povabili tako predstavnike javnega sektorja kot podjetja, ki s svojimi praksami in izkušnjami zaposlovanja tujcev lahko podelijo svoj pogled in predlagajo rešitve.

Teme:
· ekonomski vidik in pravni okvir zaposlovanja tujcev,
· postopke, ovire in zastoje pri pridobivanju dovoljenj,
· sporazume s tretjimi državami,
· izzive in izkušnje podjetij,
· možne proaktivne rešitve.

Dogodek bo v četrtek, 14. julija 2022 ob 9.30 na GZS (dvorana A).

Vabimo vas, da se ga udeležite. Kotizacije ni.

Več informacij >>>

Prijavni obrazec >>>

 

 

Fotogalerija