Arhiv: VABILO - posvet SRIP MATPRO, 12. oktober 2023, GH Bernardin, Portorož

VABILO - posvet SRIP MATPRO, 12. oktober 2023, GH Bernardin, Portoro Gospodarska zbornica Slovenije

LETNI POSVET SRIP MATPRO 2023

"Materiali - strateška konkurenčna prednost"

12. 10. 2023, 14.00 - 17.00

 GH Bernardin Portorož, dvorana EMERALD

Po posvetu, od 17.00 dalje, bo organizirana pogostitev in druženje v Marezigah.

Vabimo vas, da se nam pridružite na letnem posvetu SRIP MATPRO
v četrtek, 12. oktobra 2023, med 14.00 in 17.00,
v GH Bernardin v Portorožu.

Letni posvet SRIP MATPRO je namenjen srečanju in izmenjavi mnenj med državnimi institucijami, slovenskim gospodarstvom in institucijami znanja.

Posvet bo organiziran v okviru 28. Mednarodne konference o materialih in tehnologijah (28. ICM&T), ki bo potekala med 11. in 13. oktobrom 2023 v GH Bernardin v Portorožu.

Kovinski in multikomponentni materiali so ključne surovine za številne industrije, kot so avtomobilska, gradbena, elektronska, energetska in letalska industrija idr. Pomanjkanje teh materialov lahko omeji proizvodnjo in ovira rast teh panožnih industrij, kar lahko vodi do izgube konkurenčnosti države na mednarodnem trgu.

Če država nima zadostnih virov tovrstnih materialov, jih bo prisiljena uvažati iz drugih držav. To lahko povzroči visoke stroške uvoza, kar bo vplivalo na ceno izdelkov in storitev, ki jih proizvaja država, kar pa lahko zmanjša njeno konkurenčnost. V kolikor država nima lastnih virov tovrstnih materialov, postane bolj odvisna od tujih dobaviteljev. To povečuje tveganje zaradi nestabilnih cen na svetovnih trgih, političnih napetosti ali drugih motenj, kar lahko vpliva na neprekinjeno oskrbo s surovinami in materiali ter posledično na konkurenčnost države.

Pomanjkanje ključnih materialov in surovin lahko omeji razvoj novih tehnologij in inovacij v državi, saj so le-ti bistvenega pomena za raziskave in razvoj v številnih industrijah. To lahko dolgoročno ovira gospodarski napredek in konkurenčnost države.

Da bi izboljšala svojo konkurenčnost, mora država s svojimi materiali upravljati pametno ter spodbujati vlaganja v raziskave in razvoj alternativnih materialov in tehnologij.

Glavni poudarki posveta:

  • Industrijska proizvodnja v novih pogojih.

  • Razprava o izzivih in priložnostih v industriji materialov.

  • Proizvodnja strateških materialov v Sloveniji.

  • Predstavitev uspešnih primerov materialov, ki so pripomogli k razvoju slovenskega gospodarstva.

  • Področje razvoja človeških virov: napovedane potrebe po kompetencah - predstavitev Brošure SRIP MATPRO; Mikrodokazila – agilno zapolnjevanje vrzeli.

  • Mreženje s ključnimi deležniki iz gospodarstva, akademske sfere, raziskovalno-razvojnih ter državnih institucij.

PRIJAVA NA DOGODEK
PROGRAM POSVETA

Dogodek je brezplačen, vendar vas zaradi lažje organizacije dogodka vabimo, da se prijavite preko spletnega prijavnega obrazca.

Tjaša Polc

Koordinatorica SRIP MATPRO

Marko Drobnič

Predsednik SRIP MATPRO

Fotogalerija